От х:

Днес в x:

Правят милиционер № 1 на Хасково Почетен гражданин

    О.р. ген. Владимир Янев да стане носител на званието „Почетен гражданин на Хасково“ поиска от местната администрация Инициативен комитет от ветерани на спорта и общественици.

    Предложението им за гласуване от Общинския съвет внася с докладна записка председателят на местния парламент Иван Иванов.

    Владимир Янев е роден в Свиленград през далечната 1921 година в семейството на тракийски бежанци. В системата на МВР е от 1944 г., когато започва работа като милиционер.

    Три години по-късно става оперативен работник в криминална полиция, а през 1951 г. става началник на Стопанското отделение в Областното управление. По-късно е и зам.-началник на Околийското управление в Мадан, издига се и до началник на Околийското в Девин.

    През 1964 г. се връща отново в Хасково като шеф на контраразузнаването. Пенсионира се като началник на Окръжното управление на МВР в Хасково.

    През 2009-година ген. Янев издаде книгата си със спомени “От милиционер до генерал“, в която разказва за работата си в МВР, споделя и мнението си по проблемите на в развитието на съвременна България.

    Освен като общественик обаче, генералът е популярен и в спортните среди. Дълги години генерал Янев отговаря за борбата и футбола в окръга. Заради тази си дейност той става и заслужил деятел на физическата култура и спорта. А само преди ден негова беше честта да открие паметната плоча на Гунди над входа на фен клуба „Гунди-Яшин“ в Хасково.

    Освен спорта, другата всеизвестна страст на генерала са ловът и риболовът.

    Заедно с предложението милиционер № 1 На Хасково да стане почетен гражданин, предс. на ОбС Иван Иванов внася още едно предложение за присъждането на почетната титла - посмъртно, на носителя на орден „Стара Планина“ -I-ва степен Костадин Карамитрев.

    Потомъкът на тракийци от Беломорието, е бил зам.-кмет на София, зам.-министър на Министерството на строителството и архитектурата.

    След промените от 1989 г. Карамитрев е един от главните възродители  на организираното тракийско движение в България, а в последствие е избран и за председател на Тракийската организация.

    Предложението да стане Почетен гражданин на Хасково идва от председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, историкът акад. Георги Марков, публицистът и издател Иван Гранитски, ректорът на УНСС проф. Стати Статев, проф. Делчо Порязов, проф. Иван Филчев.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини