От х:

Днес в x:

ЕСКОМ покрива Хасково с безжичен интернет

Собствен инвестиционен проект за покриването на цялата територия на град Хасково с Wi-Fi мрежа стартира ЕСКОМ. Проектът предвижда изграждането на около 150 клетки. Устройствата имат обхват между 300 и 900 метра, в зависимост от сградите и препятствията пред сигнала. Те са вече тествани успешно. Предимствата за абонатите на ЕСКОМ са, че достъпът до мрежата става със същия акаунт и с потребителско име и парола може да се влиза в мрежата не само от дома, но и от всяка точка на града. Всяка от 150-те клетки е с N x 300 мегабита, което осигурява достатъчно скоростен интернет, достъп до скайп, фейсбук, могат да се гледат онлайн видеа и др.

Всеки абонат, разбира се, може да се запази и кабела, ако желае. Това е просто разширение на услугата, обясняват от фирмата. Такива мрежи работят в немалко американски градове като Ню Йорк, Сиатъл, Сан Франциско, Оклахома, Сан Жозе, Лос Анджелис. В Европа също има работещи мрежи в Хелзинки, Париж, Франкфурт, Ница, Хага.

Проектът е в ход, инсталирани са 10-тина устройства, а WI-Fi вече се ползва от първите абонати. Оптимистичната прогноза е покриването на целия град с безжичен интернет да стане до края на годината.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини