От х:

Днес в x:

8 °C

Любимец прави арт галерия на открито край Йерусалимово

Община Любимец е готова със проект, който ще превърне местността „ Начева кория“ край живописното селце Йерусалимово в арт туристическа зона на открито.

Местната управа има готовност да кандидатства за инвестицията си при отварянето на новия програмен период по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция.

Идеята е край Йерусалимово, което е само на около 5 км. от общинския център Любимец, на площ от 100 декара да бъдат изградени две арт зони за направата на скулптури, ще има и зона за лекции и пленери, в чиято част ще влиза и амфитеатър за около 50 зрители, паркинг и места за почивка. Тъй като в близост се намира и защитената зона “Бакърлия“ мястото е вълшебно както за арт и туристическа дестинация, коментира кметът на Любимец инж. Анастас Анастасов. Предвижда се да бъдат изградени и пътеки към красивите скални образования наоколо. Градоначалникът обясни, че и в момента към красивите скални образования привличат много туристи, освен български и чужди, тъй като подобни в Европа има само на още едно място-в Дания.

Защитената местност „Бакърлия” е със световно и европейско значение, както и на типични за Сакар скални пейзажи и местообитания.
Защитената местност обхваща части от землищата на селата Изворово, община Харманли и Йерусалимово, община Любимец.

Горите са ксеротермни дъбови гори от благун, виргилиев дъб, космат дъб и единични дъбови дървета.
Сред влечугите, срещащи се тук са : пъстрият смок, вдлъбнаточелият смок, смокът мишкар, пясъчната боа, змиегущерът, шипобедрената и шипоопашатата костенурки. Земноводните са няколко вида, включително вписаната в Червената книга на България балканска чесновница.
Мястото е едно от най-важните в страната за опазването на белоопашатия мишелов, черния щъркел и малкия креслив орел.

Според първоначалните изчисления за реализирането на проекта ще са необходими около 300-400 хил.лева.

При подаването на документите българската община ще кандидатства заедно с един от турските си партньори, с които има сътрудничество от години-общините Бабаески или Люлебургас, възможно е проектът да се разработи и съвместно с двата турски района, обясни кметът на Любимец инж. Анастасов.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  1_
  1_1432639727
  1 -1
  14:17, 26 май 2015
  оправи си заглавието!!!!
  • Ха
   Ха
   1 -1
   15:10, 26 май 2015
   Рат -Арт ...все тая
 • 2
  Ви
  викторчо
  0 0
  23:46, 28 май 2015
  Това е селото на семката, хора да знаете!!!!!голяма новина!!! Хахахаха
 • 3
  Ма
  Манчо
  0 0
  14:24, 29 май 2015
  Това е поредният напълно безсмислен проект в тая община. Единствената полза ще е за кмета, който пак ще зарови в някой килим хилядарките от комисионните по проекта. До сега в тая община няма нито един проект или инвестиция за разкриване на нови работни места. Само пари по европроекти за градска среда но за работа и прехрана на хората - нищо. И после много ясно, че кмета ще строй огромен магазин за себе си нали има много такива безсмислени проекти.

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини