От х:

Днес в x:

4-годишна издъхна от мистериозна инфекция, не дочака лекар (обновена)

В лагера в Харманли има около 2000 бежанци и 600 деца

4-годишно сирийско момиченце се е разболяло и починало скоротечно в периода в петък до неделя. Малката Руе е била приета в хасковската многопрофилна болница в 17 часа вчера в изключително тежко състояние, поне по първоначална преценка на лекарите - резултат от остро инфекциозно заболяване. Момиченцето е било с температура над 40 ° и остър дик синдром, знак за вътрешни кръвоизливи. Телцето е било покрито със сини петна, а кръвното налягане е било буквално сринато. Въпреки че по случая са извикани консултанти от пловдивската УМБАЛ Свети Георги, момиченцето издъхнало в 21 часа, без да дойде в съзнание. По данни от аутопсията детенцето починалоот неизвестно заболяване, с клиника близка до остра инфекция. Чакат се микробиологичните проби, които ще са готови до няколко дни. 

По думите на самите родители, болестта на дъщеря им се развила внезапно. Те имали и по-голяма щерка и не били неопитни в отглеждането на деца. Не могли да заведат Руе на лекар, защото през уикенда в бежанския лагер няма нито едно медицинско лице, а се разчита само на линейките. Затова решили да изчакат за преглед до първия работен ден. Детенцето обаче не издържало дотогава. 

Макар че в бежанския лагер винаги има около 2000 души, медицинското обслужване се изчерпва със само 1 лекар и двама фелдшери. Те обаче работят на граждански договори и отсъстват за почивните дни, неохотно потвърдиха от ръководството на лагера. Единственият доктор там, педиатърът Елена Дачева, по телефона отрече да е преглеждала такова лице, но отказа повече информация с мотив, че по случая се води досъдебно производство. От администрацията на бежанския център и ДАБ също мълчат дори на относително простички въпроси като "Знаел ли е някой за състоянието на детето" и "Взимат ли се мерки срещу евентуална инфекция в лагера?" Въпросите са зададени и писмено, но сайтът на Държавната агенция за бежанците е блокиран и опитът дори за писмена комуникация е невъзможен. Както и получаване на достъп до лагера за среща с родителите.

Самите бежанци от РПЦ Харманли обаче са убедени, че момиченцето е пострадало от ухапване от скорпион или змия-и двете намиращи се в изобилие в лагера. Вече неколкократно е имало оплакване от настанените, че змии влизали през окачените тавани на новоремонтираните жилищни корпуси. Имало и много отровни „стоножки“ и „скорпиони“. В България и двата вида насекоми не се считат за смъртоносни, но отделяната им отрова може да предизвика остра алергична реакция, която да бъде смъртоносна за някои организми, особено при липса на лекарска помощ.Бежанците дотолкова са убедени в причината за смъртта, че още в неделя вечерта някои от тях качиха новината за трагичната гибел на детето във фейсбук страницата Harmanli Refugee Camp Play School с предполагаемата снимка на починалото момиченце.   

Що се отнася до медицинската обезпеченост на харманлийския бежански лагер, тя е и продължава да е трагична. На близо 2000 бежанци има три медицински лица - споменатата вече д-р Дачева и двама фелдшери - Георги Георгиев и присъединилия се едва от 3 месеца Ангел Мавродиев от Харманли. Продължават да удрят на камък усилията на ДАБ да докарат повече лекари и медицински сестри. Едва ли скоро това ще се случи, понеже медиците системно са с неплатени заплати. По неофициална информация тримата от лагера имат за получаване пари за декември и януари, както и за април.


П.П. В късния следобед днес, Окръжната прокуратура в Хасково образува досъдебно производство за изясняване причините за смъртта на 4-годишно дете от бежанския лагер край град Харманли, съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив. На 24 май 2015 г. детето е преведено от бежанския лагер в МБАЛ-Хасково със съмнение за токсоинфекциозен шок. Назначена е съдебно-медицинска експертиза за изясняване причината за смъртта

 

Г. Христов



 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    A
    A
    34 -5
    14:04, 25 май 2015
    Горкото детенце! :( :(
  • 2
    Aa
    aaaaaaaaa
    14 -5
    15:09, 25 май 2015
    Ухапано е от кърлеж!
  • 3
    12
    123
    37 -2
    15:18, 25 май 2015
    Всички тези симптоми сочат, че най-вероятно детето е ухапано от нещо. Тъжна история. А иначе това за докторите е 100 процента истина. Навряни са в едно мазе като кучета, не получават заплати, пред кабинета им игла не можеш да хвърлиш от болни хора. Трябва медал да им дадат
    • Xx
      xXx_1432560843
      37 -4
      16:22, 25 май 2015
      Медал къща не храни. Да им се изплатят заплатите, да се увеличат парите които им плащат(ама не за сметка на българската социална система, а от европата дето много знае) и времето за което са били лекари при бежанците да им се счита за първа категория труд.
      Четох някъде, че на доктори от червения кръст дето ходят на мисии в Африка и в страни с епидемии и други такива, всяка една година им се брои поне за 10 години трудов стаж. За съжаление не си спомням къде го четох. Работата на медиците в бежанските лагери да не би да е по - малко опасна сред болестите, които сирийци и разни други ни довлякоха. Лошото е друго - безхаберието на т.нар. власт за внесените заразни екзотични болести. Доколкото разбрах от предишен репортаж една от лекарките за пръв път видяла на живо за лайшминиоза, спин и др. Не е длъжна да ги познава, тя е обикновен семеен лекар принуден от обстоятелствата да се занимава със зарази от друг континент. Бас държа, че когато лекарите от Харманли са поискали помощ от здравното министерство са ги пратили в трета глуха сами да се спасяват.
  • 4
    За
    за пореден път
    3 -13
    16:07, 25 май 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 5
    За
    за пореден път
    20 -14
    16:38, 25 май 2015
    Браво на Вас, Хасково нет. Нищо обидно, расистко или нецензурно нямаше в коментара ми. Просто, като ваш читател исках да се възползвам от правото си да ви бъда коректив.
    Впрочем винаги съм се чудил какви ли обидни, расистки или нецензурни съдържания е имало в десетките коментари, които са изчезвали, както моя. Е, вече ми стана ясно. Г-н Христов мислех ви за не толкова страхлив.
    • Gg
      ggeo
      18 -15
      17:58, 25 май 2015
      Явно не откривате нищо обидно, когато квалификациите не са насочени към вас. Отправете ги към вас и тогава пак ми говорете за обида. Не знам кой е страхлив при условие, че аз се появявам с името си, а вие с някакъв псевдоним. А това за десетките "изчезнали" коментари просто е лъжа. Явно е обичайно за вас














  • 6
    Мх
    мхм
    17 -11
    17:46, 25 май 2015
    Христов, не бъди такъв де! Напиши си го както си ти е в кръвта: "Разведоха 4 годишна с живота!"
    Лека корекция: "Макар че в бежанския лагер винаги има около 2000 суши,.." - мисля, че последната дума трябва да бъда "души".(разбира се, никога не мога да съм сигурен защото все пак г-н Христов е непредвидим, и никога не може да сме сигурни в правотата на великолепните му фрази и изрази)
    • Ди
      димо
      11 -5
      18:11, 25 май 2015
      Само суши ли? А сашими няма ли :)))
  • 7
    За
    за пореден път
    7 -13
    19:01, 25 май 2015
    Г-н Христов щях да си напиша името, ако бях получи... Виж коментара
    • Ве
      Веселин Донев
      18 -2
      20:30, 25 май 2015
      Ами напишете го, защо чакате да ви подканят? Аз излизам с името и позицията си, както и автора на статията. А вие сте анонимен, но се изживявате като "коректив". Съдейки по предишния ви пост точно вие отправяте обиди, което прави втория ви коментар доста лицемерен, не мислите ли?

      А сега по темата. Май никой не забелязва истинския проблем, не че се е случила такава трагедия, никой за жалост не е застрахован. Скандалното е, че е нямало лекар да я предотврати. Все едно един малък град да остане без медицинска помощ за цял уикенд, при това жителите на този град са с разбит имунитет и нездравословен начин на живот. И за това отговаря пряко държавна институция, която не счита за необходимо даже да отговаря на въпроси. Лошото е, че държавата се грижи така и за собствените си граждани, не само за бежанците.
  • 8
    00
    007
    8 -1
    20:17, 25 май 2015
    менингит
  • 9
    Fa
    Faktor
    6 0
    23:28, 25 май 2015
    Описанието прилича на случай на менингит - трябва да се помисли за ваксинация на другите деца.
  • 10
    Ст
    стахановец
    5 -1
    10:09, 26 май 2015
    Ами преди няколко дена четох изказване на шефката на РЗИ Соня Димитрова ,че всичко е под контрол ,и че всяка седмица тя пращала екип !!!...И питам какво е констатирал този екип ?Защо сега се вайкаме, като едно детенце заплати с живота си ,немарливостта и безхаберието на на едни хора ,на които за това им плащат да осъществяват контрол за здравето на хората !Защо на лекарите договорите им не са сключени и заплатите им не са осигурени -те не са тимуровската команда !Защо условията ,в които работят не отговарят на никакви човешки условия !?Кое е под контрол г-жо Димитрова ?ИЗГЛЕЖДА САМО ВАШАТА ЗАПЛАТА !
  • 11
    Гр
    Гражданин
    2 -1
    11:07, 26 май 2015
    Това се случва в държава,чието население наполовина е бежанско - Тракия,Македония,Северна Добруджа.Имало кърлежи, скорпиони змии...Обезпаразитете,уважаеми ,от БЧК,РЗИ ,Агенция за бежанци...Нали искате работа?Ето това е работа.Много сме гостоприемни.
Последни новини