От х:

Днес в x:

Непредък: Махнаха забраната за велосипеди до общината

Кметът Иванов и велосипедистите се вплетоха в бурен скандал в сряда....

Добър ден за велодемокрацията в Хасково ! Днес велосипедите бяха официално приравнени към останалите ППС-та центъра, след като общинари премахнаха забранителните табели за колела около сградата на администрацията. Мотивът всъщност е съвсем разумен, но се наложи да бъде изтъкнат публично на протест, на хасковски велосипедисти в сряда: безумно е да се забраняват велосипедите на места, които са разрешени за автомобили. Защо този простичък факт е избягал от природната интелигентност на 41 общински съветници гласували механично забраната миналата година, не става съвсем ясно. Може по библейски да им простят, че не знаят какви ги вършат. А може и не. Денят на Страшния съветнически съд е през октомври тази година.


Безумието на забраната обхващаше райони от така наречената пешеходна зона на Хасково в която, уж поради съображения за безопасност, колелата бяха забранени. Но пък се допускаха коли. Паркингът пред общината е нагледния пример, а другите са до читалище „Заря”, областна администрация, местното данъчно на ул. „Ивайло”, булевард „Раковски” и уличките около Зъболечението и театъра, които на теория също попадаха в пешеходната зона. Това не пречи там да си има Сини зони и платени паркинги, плюс стоянки за таксита. Ако здравият разум обхване и тези територии, то единственото забранено за натискане на педали място ще остане площад „Свобода”, улица „Сан Стефано”/от общината към Автогарата/ и уличката от театъра до площад „Атлантически”. Там наистина гъмжи от хора, а районът е достатъчно малък, за да бъде „избутан” от велосипедистите. Разрешаването на асфалтовите пресечки към Центъра пък би решило проблема на бързащите за работа хасковлии, които специално за централната градска част наистина се принуждават да предпочетат велосипедите, заради небивалия автомобилен трафик и липса на паркоместа. До пълно оздравяване на общинарския разум обаче явно има още доста време, защото засега са махнати само табелите край РЗИ и бариерата до бившето кино Клокотница. Горепосочените други места все още са в сенчестата зона „може да те глобим, а може и не” и зависят от кефа на някой престарал се КОРЗ-аджия или общински полицай. И досега не е ясно как общинската наредба за глоби може да бъде приложена на практика, но стига да скъса нервите на деца и техните родители и да отвори ненужен повод за скандали.


Местната велосипедна общност обаче не е удовлетворена и готви нов протест за утре от 16 часа. Основното искане на велосипедистите всъщност е изграждането/очертаването, обособяването/ на велоалеи, които да решат проблема с придвижването на велосипеди в града. Забраната бе последната капка, която преля чашата, защото както твърдят самите велосипедисти, „ние сме най-онеправданата част от движението в Хасково, а нанасяме най-малко вреди”. Макар и с изненада пешеходците научиха че си имат зона само за тях, улиците са обсебени от колите, а каруците ходят където си поискат. Както се оказа, само многобройната велообщност в Хасково няма кьораво кътче където да върти педали без да се притеснява, че ще ги отнесат или ще бъдат глобени. Хасковлии на колела настояват, местната власт да се погрижи за велоалеи-нито е толкова скъпо, нито толкова невъзможно, след като ги има на всички цивилизовани места по света. Иначе излиза, че въпреки претенциите си, Хасково е далеч от цивилизацията.


Г.Христов

...след което забраната за велосипеди изчезна пред общината
Това бе първата, която бе поставена
Следващите бяха по мантинелата пред РЗИ
И тях ги няма
Готовите да протестират и днес велосипедисти изненадано констатираха липсата на забраната
Но основното им искане е за велоалеи, не толкова да се отмени презумпцията за глоба ако се кара в центъра
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (24)

  • 1
    Пр
    протестирайте пред НС
    25 -25
    22:51, 16 май 2015
    ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
    Чл. 81. На
    водача на двуколесно пътно превозно
    средство е забранено:
    ...........
    5. да управлява
    превозно средство по площите,
    предназначени само за пешеходци; тази
    забрана не се отнася за велосипедисти на
    възраст до 12 години.
    • Сп
      СПРИ БЕ ИДИОТ
      40 -14
      23:02, 16 май 2015
      Спри се, идиот! Във всяка теми за велосипедните "драми" спамиш това, а си в грешка! Отвори си очичките, отиди на статията, отвори снимките, виж МЕСТАТА, където е забранено, ЗАБЕЛЕЖИ че ИМА МПС-та ТАМ И ИМ Е ПОЗВОЛЕНО ДА СЕ ДВИЖАТ(т.е. това не е място само за пешеходци), удари си един шамар да се осъзнаеш, и просто млъкни. Приятна вечер!
  • 2
    Аз
    аз
    18 -25
    23:27, 16 май 2015
    До горния идиот. Идиотите сте вие! Защо нарушихте... Виж коментара
    • Сп
      СПРИ БЕ ИДИОТ
      17 -7
      00:06, 17 май 2015
      Лично аз не съм участвал в протеста, така че не виждам смисъл да защитавам някого или да се оправдавам пред някого. Единственото което исках да кажа е това което се вижда от публикуваните снимки, а именно - виж втората снимка на която има табела, че е забранено да се караш велосипед, но в същото време джипка преминава през бариерата и срещу нея има друга кола, и до тях има още много паркирани коли. ОЧЕВИДНО СЕ ДВИЖАТ КОЛИ ТАМ, та защо по дяволите ми цитираш този закон !?
  • 3
    95
    953815
    18 -2
    23:44, 16 май 2015
    Имам проблем как да си приземявам хеликоптерите е центъра на Хасково! Помощ, помогнете ми!
    • Oo
      oooo
      11 -1
      09:52, 17 май 2015
      Кмета и с хеликоптер ли се сдоби вече?Затова ли е цялата дандания?
  • 4
    As
    asen_1431810117
    5 -1
    00:03, 17 май 2015
    разгеле...
  • 5
    ..
    .......
    21 -8
    00:23, 17 май 2015
    Ами честито да им е на! Пак се почва с безразборно бързо каране из центъра от лапета и възрастни хора които ти дрънчат със звънеца да се дръпнеш все едно се намираш на път предназначен само за колела! Жалко дано сте доволни всички и карайте малко по-бавно в този център и по внимателно! Иначе честито на печелившите! :)
    • Oo
      oooo
      8 -1
      09:57, 17 май 2015
      Трябват велоалеи.Най-красивия уж град пък тоя нашия серсемин пак пропуснал нещо същественно.Къде му са велоалеите?Като направи велоалеи и нещата ще си отидат на мястото.Това само показва колко ви е ПРОСТ кмета.Прави се градоустройствен план, обсъжда се публично с населението къде от какво има нужда.Ама кой е видял такова нещо - обсъждане с хората, 16 години терор и КРАДЕНЕ като за световно!Кмете, тази длъжност е за човек, които трябва да се грижи не само за асфалта, а най вече за ХОРАТА!
  • 6
    ..
    .......
    15 -2
    00:26, 17 май 2015
    А да дори да ви направят и велоалеи хората пак ще се движат по тях поради простата причина че те не са научени да спазват правилата поради факта че глоби не се правят и че населението на Хасково е леко неискащо да се образова !
    • Ах
      ах ти с лъскавото возило
      3 -3
      10:02, 17 май 2015
      Какво значи това - дори да ви НАПРАВЯТ велоалеи - значи ти си някой дето кара нещо лъскаво и се дистанцираш от простолюдието, а?Намекваш май че сме останали тук само прости хора?Ами вие изгонихте доста народ.На следващите избори ще видите вие кои е прост.Съмнявам се да ви помогнат много циганите.
    • ..
      .......
      2 0
      11:46, 17 май 2015
      Това значи че идва от някое село или просто ти си тъпи който не иска да се развива. Нито карам нещо лъскаво нито имам такова казвам само неразбиращи ми ме човече , че дори да ти направят велоалеи хората ще си вървят по тях защото нашия народ не е научен както по другите държави , че има различни неща , които са предназначени за различни цели. Следващия път преди да пишеш моля те прочети 2,3,4,5,10 пъти разбери какво съм искал да кажа и тогава пиши. Дано вече ме разбра.
  • 7
    Ев
    Евертъна
    6 -4
    00:54, 17 май 2015
    Все пак, една битка е спечелена!
  • 8
    Ев
    Евертъна
    0 -2
    00:58, 17 май 2015
    . Шарпи, както започнаха да го наричат, бе мощен във въздуха, задържаше и разпределяше топката добре, създавайки повече голови възможности за партньорите си, отколкото за себе си. Което не означаваше, че самият той не бележи - правеше го и от половин положение.

    Но играта на Евертън в първите две години не потръгна, защото отборът не бе още обигран. Червеният открит автобус на Ливърпул все така триумфално шестваше по улиците на града на Бийтълс в края на сезона, показвайки английски и европейски купи. В един момент главата на мениджъра Кендъл бе вече поставена на гилотината...

    Може би не сте убедени, че Боговете притежават най-изтънчената и неповторима ирония? Тогава погледнете безпристрастно фактите - един погрешен пас назад към вратата предреши съдбата на цяло поколение и постави началото на Златната ера на „Гудисън парк"...

    Кевин Брок от „убиеца на гиганти" Оксфорд Юнайтед реши да върне една топка на вратаря си и с това да спечели ценни секунди, докато скалпът на поредния повален фаворит бъде прибавен в колекцията.

    Но дебнещ като изгладнял рис, Ейдриън Хийт от Евертън открадна топката и отбеляза. Този гол бе повратната точка - вече нямаше сила, която да спре синия отбор в похода му към славата. Играта им, вдъхновена и безкомпромисна, наподобяваше ураган, стоварил се върху бреговете на Мърсисайд...

    Евертън достигна до „Уембли" и финала за Купата на Англия през 1984-та. Елтън Джон, собственикът на Уотфорд, бе в официалната ложа, за да види как неговите чернокожи момчета Джон Барнс и Лутър Блисет ще свалят ореола на този новопоявил се тим. Жалки илюзии!

    Уотфорд беше пометен и разкъсан на парчета от синия отбор. Голмайсторите? Разбира се, Греъм Шарп и Анди Грей. Може би най-красивият гол на Шарпи бе срещу кръвния враг на неговия „Анфийлд".

    "Карамелите" нямаха победа тук от 70-та, но страховитото воле на шотландския голмайстор остави Гробелаар, героят от европейския финал в Рим, без парченце надежда, а публиката - без дъх...

    Същият сезон (1984/85) баварският колос Байерн гостува на „Гудисън парк" в полуфинал за КНК. Първият мач в Мюнхен бе завършил наравно, но тук германците водеха на полувремето с 1:0. През втората част обаче се изви познатата "синя" буря - 3:1 за Евертън.

    Бедният Жан Мари Пфаф! Че „карамелите" могат да бъдат и горчиви се убеди и Рапид (Виена) на Ханс Кранкъл. На финала в Ротердам австрийците бяха повалени с 3:1 и този път автобусът по улиците на Ливърпул бе със син цвят.

    Евертън направи безпрецедентен дубъл като същата година стана и шампион. Парченце шанс не им достигна за требъл - на финала за Купата на Англия те бяха победени в продълженията от десетте играчи на Манчестър Юнайтед, с феноменален гол на Нормън Уайтсайд...

    През следващия сезон Анди Грей напусна, отправяйки се към Астън Вила, но дойде английският голмайстор Гари Линекер, с когото Шарпи отново взаимодействаше отлично. По-късно, когато Линекер пое към Барселона, Греъм игра в атаката с Уейн Кларк, а по-късно и с „малкия магьосник" Тони Коти.

    Титлата беше спечелена още веднъж - през 1987-ма. След това обаче мениджърът Хауърд Кендъл, разочарован от забраната на английските отбори да играят в Европа след трагедията на „Хейзел", си тръгна, за да отиде в Атлетик (Билбао). Това бе и краят на една епоха на „Гудисън парк".

    В националния отбор на Шотландия Шарпи бе призван от великия Джок Стейн. Той изигра 12 мача, отбеляза 1 гол и участва на Световното първенство в Мексико през 1986-та, под ръководството на едно друго голямо име - сър Алекс Фъргюсън.

    Легендите си отиват, но клубът остава, търсейки поредния шанс за слава и величие. Греъм Шарп бе избран в най-добрия отбор на Евертън за всички времена, а 159-те му гола го нареждат след легендата Дикси Дийн и завинаги му запазват място в сърцата на признателните фенове от синята част над река Мърси.
  • 9
    Ев
    Евертъна
    0 -6
    01:30, 17 май 2015
    Евертъна, заплаши кмета на Хасково иго заплаши с Т... Виж коментара
  • 10
    Ев
    Евертъна
    0 0
    01:37, 17 май 2015
    За кмета:
    Там от Дунав, къто тръгнеш, живее Тодоров.
    Към всички въпроси около мен, даже може да се обърнете и към двамата му сина Павлин и Даниел!
  • 11
    Ни
    Никодимчо
    9 -1
    09:20, 17 май 2015
    Велосипедистите никому не пречат, нито ще навредят някому, но тез бръмчащи комплексарчета, мотористите, подлудяват целия град, а община и КАТ си чешат макарите.
  • 12
    Ал
    Александър Лачев
    11 -2
    09:43, 17 май 2015
    Към тези, които въртят педалите, без да могат да пазят равновесие на две колела:
    1. Аз съм на снимката.
    2. Прочетете добре закона за движение по пътищата, правилника към него и наредбата на общината. Ако ги прочетете и се огледате, как е в Хасково, ще установите - велосипедистите, ако искат не да бутат, а да управляват велосипед - имат само един избор - ДА НАРУШАТ ПРАВИЛАТА. Не могат да карат по тротоари и пешеходни зони; не могат да карат на уличното платно в дясно, до тротоара, защото е разчертано за паркинги и синя зона, или са спрели автомобили, въпреки забраните. И всичко това, защото няма обозначени велоалеи.
    3. В Хасково велосипедистите не са равнопоставени. На пешеходците и автомобилистите и осигурено предимство, на обозначени пешеходни пътеки и зони, пътни платна и места за паркиране. В Хасково няма нито една велосипедна алея, на която велосипедистите да имат предимство и да карат БЕЗОПАСНО И БЕЗКОНФЛИКТНО! С това велосипедистите са ИЗХВЪРЛЕНИ НА УЛИЧНОТО ПЛАТНО МЕЖДУ ЛАМАРИНИТЕ на автомобилите.
    4. Идва лятна ваканция – ще допуснем ли да стане трагедия, при която да оправдаваме гузната си съвест? Ще допуснем ли да изгоним децата и внуците си от града и вместо те да останат и затворят нашите очи, ние да затваряме техните? Ще допуснем ли да затварят очите ни с далавери и вместо велоалеи да ни предлагат сини зони? Изборът е наш.

    Към тези, които само четат, без да коментират – помислете на кого да вярвате – на тези, които излизат с лицата и имената си и не ги е страх да изразят гражданската си позиция, или НА ТЕЗИ, КОИТО СЕ КРИЯТ ЗАД ПСЕВДОНИМИ, защото СЕ СРАМУВАТ И БЕЗКРАЙНО ГИ Е СТРАХ????
    • ..
      .......
      3 -3
      11:53, 17 май 2015
      Господин Лавчев здравейте! Нека Ви обясня някои простички неща защо никой не ви зачита. Първо ако вие умеете да карате нормално то има други хора, които са идиоти и карат да не казвам с какво и дразнят по-голямата част от населението, не може аз да слизам с колата си към центъра и някакъв идиот да ми кара срещу мен с колело ами извинете ама не стига че трябва да го пазя защото е смотан ами трябва да внимавам и да не направя ПТП или когато си вървя из центъра някой да дрънчи със звънец да се пазя ебаси нахалните типове. Значи на пътя ние трябва да Ви пазим ,а в центъра ние от вас трябва да се пазим и пак Ви казвам ако вие умеете да карате то голяма част от останалите не умеят и заради това стават проблемите :) Приятен ден :) !
    • Др
      Друг
      6 0
      12:16, 17 май 2015
      Господин многоточков, а не важи ли вашата логика и за автомобилите?
    • ..
      .......
      2 -2
      13:32, 17 май 2015
      Сигурно сте прав господин Друг.Обаче ако се замислите мисля, че автомобилите са с малко повече привилегии заради тяхното предназначение и замислете се ако вие имате деца като им купите по едно колело вие не сте до тях всяка една минута дали няма да се спускат стръмните улици заедно с движението и дали няма да пречат повече поради факта, че не разбират как пречат и застрашават собствения си живот. Не ме разбирай погрешно не съм против колелата дразни ме факта, че в центъра някои хора си карат бързичко и ми дрънчат със звънец все едно се намирам на велоалея това ми пречи и заради това съм против колелата в центъра.
  • 13
    Де
    Денят на скъпите избори
    5 0
    10:31, 17 май 2015
    Ако Гошко не извърти пак някой трик в стил "спасител на Хасково", няма да има интерес и ще трябва съветниците сами да си плащат коалицийката. Изборите обаче са все по-скъпо занимание. Най-евтино е да работиш за хората, но не съвпада със собствените интереси, за жалост на бизнес далавераджиите.
  • 14
    Eлена
    4 0
    15:08, 17 май 2015
    Какви велоалеи , какви 5 лева бе, ние тука на улица Петрич уточнявам това е улицата на която живее бившия областен Кадир Исов нямаме асфалт от 35 години и улицата на места е широка не повече от метър и 20, а дупките се толкова много че не ми се обяснява. Трагичното е че от този квартал всички деца учат в ОУ "Хр. Смирненски" и вървят пеша до училище в калта, защото както казах от 35 години не е правен никакъв ремонт на улицата, хората запълват дупките с тухли и строителен материл. Парадокса е още по-голям, защото началото на улицата вече вместо асфалт има бетон. Улицата трябваше да се разшири преди доста години , но не стана и хората знаят защо, но на кой му пука. За жалост тука живеят и много българи, които също като кенанските са дошли от селата на времето но не са уцелили квартала. Идвайки тук саси мислели, че идват дда живеят в града, а то какво стана града бил на Кенана.
  • 15
    Ko
    koray
    1 0
    16:39, 17 май 2015
    Жалко.тряя да се дабранят неможи така да се прпродължава.вс карат кат луди навсякъде.
Последни новини