От х:

Днес в x:

Покана за „Секс комедия в лятна нощ“

„Секс комедия в лятна нощ“ на Уди Алън вече е на хасковска сцена. Пиесата не за първи път се поставя в България. Преводът, върху който режисьорът на спектакъла Юрий Дачев прави сценичната редакция, е на Мирослава Кадурина.

Това беше отдавнашна уговорка - за поставянето на пиесата на хасковска сцена”, посочи Дачев ден преди премиерата. Поради различни причини реализацията се забавя. В крайна сметка обаче спектакълът е налице. Премиерата е на 30-ти април от 19 часа.

На сцената утре вечер се качват актьорите от хасковската трупа - Стефан Цирков, Иванка Шекерова, зам.-директорът на театъра Стелиян Николов, Станислава Николова и Константин Соколов. Двама са гост-актьорите - Мартина Вачкова и Атанас Атанасов.

За Юрий Дачев работата по тази пиеса е втората в Хасково. През миналата година той постави на местна сцена “Севилският бръснар“, който се играе с успех в страната.

За избора си да се завърне в Хасково и да работи точно по „Секс комедия в лятна нощ“, режисьорът коментира „Избрах тази пиеса, защото винаги съм мислел, че комедията е важно присъствие в репертоара на съвременния театър. Не ме бива да правя кой знае колко смешни на всяка цена комедии. 

Но съм убеден, че добрата комедия буди размисъл и по някакъв начин е свързана с много други препратки за това къде сме, какво сме, какво крием, в какво не успяваме, какво ни боли“. А според Дачев текстовете на Уди Алън са точно такива - и смешни, и тъжни, в тях се виждат несъвършените хора, побъркани от комплекси и задръжки и в същото време по особен начин симпатични. Да направи образите на сцената симпатични - това е била и целта му, признава Дачев. „Симпатични. За мен това е ключова дума в тази работа. Искам персонажите на сцената да бъдат симпатични, независимо от своите изневери, своите лутания насам-натам. Искам зрителите също да изпитват симпатия към тях, искам, тръгвайки си от това представление, хората да остават с усещането, че са гледали нещо приятно и симпатично, неглупаво.“

Режисьорът призна, че заради ангажираността на гост-актьорите репетициите са били буквално „до дупка“, за да има все пак премиера на планираната дата - 30-ти април.

За спектакъла и Хасково суперлативи не спести и един от гост актьорите - Мартина Вачкова. Опитната актриса похвали младите си колеги от хасковската трупа и призна, че в този спектакъл на хасковска сцена е сбъднала и една своя мечта - да си партнира с професор Атанас Атанасов.

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини