От х:

Днес в x:

7 °C

Покана за „Секс комедия в лятна нощ“

„Секс комедия в лятна нощ“ на Уди Алън вече е на хасковска сцена. Пиесата не за първи път се поставя в България. Преводът, върху който режисьорът на спектакъла Юрий Дачев прави сценичната редакция, е на Мирослава Кадурина.

Това беше отдавнашна уговорка - за поставянето на пиесата на хасковска сцена”, посочи Дачев ден преди премиерата. Поради различни причини реализацията се забавя. В крайна сметка обаче спектакълът е налице. Премиерата е на 30-ти април от 19 часа.

На сцената утре вечер се качват актьорите от хасковската трупа - Стефан Цирков, Иванка Шекерова, зам.-директорът на театъра Стелиян Николов, Станислава Николова и Константин Соколов. Двама са гост-актьорите - Мартина Вачкова и Атанас Атанасов.

За Юрий Дачев работата по тази пиеса е втората в Хасково. През миналата година той постави на местна сцена “Севилският бръснар“, който се играе с успех в страната.

За избора си да се завърне в Хасково и да работи точно по „Секс комедия в лятна нощ“, режисьорът коментира „Избрах тази пиеса, защото винаги съм мислел, че комедията е важно присъствие в репертоара на съвременния театър. Не ме бива да правя кой знае колко смешни на всяка цена комедии. 

Но съм убеден, че добрата комедия буди размисъл и по някакъв начин е свързана с много други препратки за това къде сме, какво сме, какво крием, в какво не успяваме, какво ни боли“. А според Дачев текстовете на Уди Алън са точно такива - и смешни, и тъжни, в тях се виждат несъвършените хора, побъркани от комплекси и задръжки и в същото време по особен начин симпатични. Да направи образите на сцената симпатични - това е била и целта му, признава Дачев. „Симпатични. За мен това е ключова дума в тази работа. Искам персонажите на сцената да бъдат симпатични, независимо от своите изневери, своите лутания насам-натам. Искам зрителите също да изпитват симпатия към тях, искам, тръгвайки си от това представление, хората да остават с усещането, че са гледали нещо приятно и симпатично, неглупаво.“

Режисьорът призна, че заради ангажираността на гост-актьорите репетициите са били буквално „до дупка“, за да има все пак премиера на планираната дата - 30-ти април.

За спектакъла и Хасково суперлативи не спести и един от гост актьорите - Мартина Вачкова. Опитната актриса похвали младите си колеги от хасковската трупа и призна, че в този спектакъл на хасковска сцена е сбъднала и една своя мечта - да си партнира с професор Атанас Атанасов.

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини