От х:

Днес в x:

Зам.-министър: Тютюнопроизводителите да сменят поминъка

Регистрираните тютюнопроизводители в Хасково е добре да помислят за смяна на поминъка, тъй като секторът ще бъде подпомаган до 2020 година, след което субсидирането от националните доплащания ще бъде прекратено. Това посъветва заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща в Хасково. „Сега е момента да се помисли за адекватно заместване на поминъка в регионите, където хората се изхранват основно с тютюн. Приоритет по Програмата за селските райони ще имат всички регистрирани тютюнопроизводители, но за инвестиции, които целят насочване към друго производство, което да замести тютюна“, подчерта министър Грудев. В Хасково той се срещна със земеделци в рамките на стартиралата от МЗХ информационна кампания. Тя е във връзка с новите схеми и мерки, които влизат в сила от тази година.

Министърът и специалистите разясниха на местните фермери

както схемите за директни плащания на площ, където кампанията тече от 4-ти март, така и по Програмата за селските райони.

В настоящия програмен период ще се обърне повече внимание на отрасли в земеделието, които през изминалия седемгодишен период бяха малко изоставени, за сметка на производството на зърнените култури, подчерта министър Грудев. „Зърнопроизводството успя да постигне устойчивост и да добие добра конкурентноспособност както в рамките на ЕС, така и на световните пазар, но в момента е време вече да отделим повече внимание на уязвимите сектори, които могат да създадат допълнителна добавена стойност в земеделието“, каза заместник-министърът. Такива са интензивните отрасли - животновъдство, производство на плодове и зеленчуци и биологично производство.

Той обясни, че по базовата схема за директни плащания право на тях ще имат всички земеделски производители, които и към момента получават такива. Освен изискването за правно основание, тази година за първи път се иска и регистрация като земеделски производител. При производителите на плодове и зеленчуци ще се следи и реализацията на продукцията.

Друг нов момент е, че кандидатстващите трябва да бъдат активни земеделски производители. Така ще се пресече възможността за получаване на субсидии от лица, които не са реални земеделци. Всичко това е с цел да бъде въведена базова справедливост в подпомагането.

По думите му,бюджетът на програмата е 150 милиона евро по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства". Все още не е ясно за какъв вид инвестиции са вече подадените проекти. Земеделските производители, които все още изпълняват проекти по старата инвестиционна програма, имат право да кандидатстват по новата мярка, уточни заместник-министърът. Той посочи, че на 1 юни с индикативен бюджет около 35 млн. евро се очаква и отварянето на мярката „Млад фермер”.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини