От х:

Днес в x:

11 °C

Зам.-министър: Тютюнопроизводителите да сменят поминъка

Регистрираните тютюнопроизводители в Хасково е добре да помислят за смяна на поминъка, тъй като секторът ще бъде подпомаган до 2020 година, след което субсидирането от националните доплащания ще бъде прекратено. Това посъветва заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща в Хасково. „Сега е момента да се помисли за адекватно заместване на поминъка в регионите, където хората се изхранват основно с тютюн. Приоритет по Програмата за селските райони ще имат всички регистрирани тютюнопроизводители, но за инвестиции, които целят насочване към друго производство, което да замести тютюна“, подчерта министър Грудев. В Хасково той се срещна със земеделци в рамките на стартиралата от МЗХ информационна кампания. Тя е във връзка с новите схеми и мерки, които влизат в сила от тази година.

Министърът и специалистите разясниха на местните фермери

както схемите за директни плащания на площ, където кампанията тече от 4-ти март, така и по Програмата за селските райони.

В настоящия програмен период ще се обърне повече внимание на отрасли в земеделието, които през изминалия седемгодишен период бяха малко изоставени, за сметка на производството на зърнените култури, подчерта министър Грудев. „Зърнопроизводството успя да постигне устойчивост и да добие добра конкурентноспособност както в рамките на ЕС, така и на световните пазар, но в момента е време вече да отделим повече внимание на уязвимите сектори, които могат да създадат допълнителна добавена стойност в земеделието“, каза заместник-министърът. Такива са интензивните отрасли - животновъдство, производство на плодове и зеленчуци и биологично производство.

Той обясни, че по базовата схема за директни плащания право на тях ще имат всички земеделски производители, които и към момента получават такива. Освен изискването за правно основание, тази година за първи път се иска и регистрация като земеделски производител. При производителите на плодове и зеленчуци ще се следи и реализацията на продукцията.

Друг нов момент е, че кандидатстващите трябва да бъдат активни земеделски производители. Така ще се пресече възможността за получаване на субсидии от лица, които не са реални земеделци. Всичко това е с цел да бъде въведена базова справедливост в подпомагането.

По думите му,бюджетът на програмата е 150 милиона евро по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства". Все още не е ясно за какъв вид инвестиции са вече подадените проекти. Земеделските производители, които все още изпълняват проекти по старата инвестиционна програма, имат право да кандидатстват по новата мярка, уточни заместник-министърът. Той посочи, че на 1 юни с индикативен бюджет около 35 млн. евро се очаква и отварянето на мярката „Млад фермер”.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини