От х:

Днес в x:

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Христо Бисеров

Христо Бисеров

Софийска градска прокуратура е внесла днес обвинителен акт срещу бившия заместник- председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров. Това показа справка на "Дневник" в системата на Софийски градски съд.

В началото на седмицата пред Би Ти Ви главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че хипотетично обвинението срещу Бисеров може да влезе в съда до Великден без да става ясно какво точно има предвид с това уточнение.

Днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет Цацаров заяви, че прокуратурата не работи хипотетично и препоръча на журналистите да следят съобщенията на пресцентъра на държавното обвинение, тъй като до края на деня ще има новини.

Наблюдаващ прокурор по случая е Боряна Бецова, която стана известна с отказа си да образува разследване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, но започна проверка срещу част от вносителите на сигнала срещу неуспелия шеф на ДАНС по сигнал на ПИК. Преди време от държавното обвинение съобщиха, че Бецова пише обвинителния акт.

От системата на СГС става ясно, че срещу доведения син на Бисеров - Ивайло Главинков няма внесено обвинение. По информация на "Капитал" материалите срещу него са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило.

Той и Бисеров бяха обвинени в пране на пари, финансови и данъчни престъпления. Бисеров беше обвинен за това, че през 2012 г. в писмена декларация, подадена пред Сметната палата, е скрил наличието на сметки в банка в Швейцария, както и за това, че в през същата година е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление.

В тази връзка от прокуратурата поискаха разкриването на банкова тайна от Швейцария. В средата на ноември "Дневник" съобщи, че държавното обвинение не е предоставило необходимата информация на швейцарските власти, заради което и искането е било неизпълнимо. През януари Цацаров заяви, че се прави необходимото информацията да бъде събрана. Тогава той намекна, че данните в началото на разследването срещу Бисеров били минимални. "В момента, в който казусът Бисеров бе хвърлен в двора на прокуратурата, информацията за него бе минимална. Знаеше се само за един недеклариран банков превод от сметка в Швейцария към вече известна ни сметка в Македония. Изискват се още и още усилия. Надявам се, че ще съумеем да отговорим на изискванията на властите, за да ни отговорят на запитването."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини