От х:

Днес в x:

Оставиха в ареста каналджията, прегазил полицай за 100 лв.

Стефан Георгиев пред съда

31-годишният Стефан Василев Георгиев от Любимец остава зад решетките с постоянна мярка “задържане под стража”, реши днес хасковският окръжен съд. На 3 април той прегази граничния полицай Александър Райков, който се опитвал да спре автомобила Митцубиши Галант, пълен с бежанци, пресекли незаконно границата. Инцидентът е станал между свиленградските села Сладун и Варник. Граничарят бе приет в болница, а нараняванията му са определени като средна телесна повреда. За участието в канала за нелегални Георгиев е трябвало да получи възнаграждение от 100 лв., заявил самият той в самопризнанията си.

Днес в съдебната зала станаха известни и други подробности около инцидента. Бежанците трябвало да бъдат транспортирани във вътрешността на страната с две коли. Зад волана на Митцубишито бил Георгиев, а другата кола – Фолксваген Пасат, била шофирана от Ангел Калфов Илиев, също от Любимец.

Докато товарели нелегалните в колите, каналджиите били забелязани от граничен патрул. Полицаите тръгнали за ги задържат с включена сирена, но Георгиев и Илиев дали мръсна газ и тръгнали да бягат. Пасатът минал първи край патрула, без да закачи полицая, който се опитвал да ги спре. Втората кола обаче го нацелила. Зад волана е бил Георгиев, посочили много от свидетелите, някои от които бежанци.

“Сред посочените по делото свидетели има и такива, които очевидно са сред организаторите на канала”, посочи съдията, но без да назовава имена, вероятно по споразумение с прокуратурата. Засега нито на Стефан Георгиев, нито на някой друг, е повдигнато обвинение за трафика на нелегални през границата. Групата още се разследва. На Георгиев е повдигнато обвинение за умишленото блъскане на човек с автомобил, при което му е причинена средна телесна повреда. За това престъпление се предвижда затвор до 12 години.

31-годишният каналджия има чисто събедно минало. Това обаче не попречи на съдията Филип Филипов да му наложи най-тежката мярка за неотклонение. “Повдигнатото обвинение е тежко. Освен това се отличава с изключителна дързост и буквално граничи с чл. 116 от НК (за убийство)”, отбеляза съдията. Според съда може да се направи не само обосновано предположение, но дори пряк извод, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен.

Пред съда Стефан Георгиев не каза нито дума. Нито пред репортерите.

Днешното решение може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини