От х:

Днес в x:

Тикнаха зад решетките агент на ДАНС

Румен Божинов - Цайса в съдебната зала

Постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” определи днес Хасковският окръжен съд за 60-годишния Румен Божинов – Цайса. Бившият заместник-шеф на митниците от времето на Тройната коалиция, когато директор бе Христо Кулишев, е задържан с европейска заповед за арест по искане на прокуратурата в Австрия. В пледоарията си адвокатът му – Георги Еленков, посочи, че Цайса има постоянен адрес в София, известна личност е, освен това е служител на Държавната агенция за национална сигурност. Попитан за становище, Румен Божинов заяви само, че се придържа към заявеното от адвоката си и не опроверга думите му. Така и не стана ясно дали Цайса е настоящ или бивш агент на ДАНС.

Румен Цайса е обвинен от прокуратурата във Винер-Нойщадт, Виена, в четири тежки престъпления – подправяне на официален документ, изнудване в особено тежка форма, злоупотреба с доверие, измама в особено големи размери. Прокурорската преписка в Австрия е от 26 февруари тази година, а европейската заповед за задържане – от 1 април.

Божинов е бил арестуван на ГКПП Капитан Андреево на влизане в страната.

Според адвоката му той дори не е подозирал за наказателното преследване спрямо него, нито за издадената заповед за арест. Божинов искал час по-скоро да бъде в Австрия, за да докаже невинноста си. Според Еленков обвиненията идвали от австрийка, с която Цайса имал близки отношения във Виена. Подправеният официален документ всъщност било пълномощно.

Днешното дело бе само за определяне на мярката за неотклонение на Румен Божинов. Самата процедура по екстрадирането му в Австрия трябва да започне следващата седмица.

Тодор Кръшков     

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини