От х:

Днес в x:

7 °C

Новата „Мърлин Мърло“ в търсене на своята публика

Пиесата „Мърлин Мърло“ на мрачния гений на новата руска драматургия Николай Коляда и интерпретирана от един от младите театрални български режисьори Стайко Мурджев се игра премиерно снощи. 

Постановката на ДКТ “Ив. Димов“ в Хасково е първата по официалния превод на текста на Коляда на български.

Пиесата следва модерната и съвременна тенденция на правенето на изкуства - смесицата на жанрове, обясни подхода на работата си по спектакъла режисьорът Мурджев.

„Мърлин Мърло“ е препратка към Чехов и „Три сестри“, но и към “Трамвай желание“ на Тенеси Уилямс. „Това е една постмодерна, иронична смесица между двете произведенията на Чехов и Уилямс“, смята режисьорът.

„За първи път ми се случва да играя в представление с такъв код, в такъв жанр. Затова предизвикателствата на ролята бяха безспирни за мен - и като към актриса, и като човек“, признава Ирмена Чичикова, която изпълнява ролята на Мърлин Мърло. За носителката на „Аскеер“ първа е срещата й както с режисьора Стайко Мурджев, така и с публиката в Хасково.

Съвсем не първа е срещата в спектакъла между Мурджев и Радина Кърджилова,състуденти от НАТФИЗ. Звездата от " Стъклен дом" сега  влиза в образа на сестрата на Мърлин Мърло Ина.

Васил Дуев и Дамян Тенев са другите актьори, на които 31-годишният режисьор е гласувал доверие за пиесата.

Въздействието на текста се подсилва с експресивната музикана Петър Дундаков. 

По отношение на работата на художника големият проблем, който текстът на Коляда поставя, е, че всичко се случва в един бит, който е много конкретен. Затова подходът на сценографа Марина Райчинова е да окрупни характеристиките на бита, в който се развива действието, да го извади от ежедневното, от дребното.

„Надявам се това представление да намери своята публика, защото колкото и гениално представление да направиш, ако то не намери своя адрес, просто остава със страшното определение “мъртво родено“, казва Стайко Мурджев.

"Мърлин Мърло" е поставяна в Англия, Канада, Унгария, Югославия и Германия. У нас тя се игра на сцената на "Сълза и смях“ преди няколко години. Сега новата заявка от Хасково е доста солидна.

На ход е публиката.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини