От х:

Днес в x:

За година: 7 съдии осъдиха 205 и оправдаха двама

Миглена Тянкова (в средата) и двете й заместнички - Милена Петева (вляво) и Милена Дечева

207 души са били съдени по наказателни дела в Хасковския окръжен съд през 2014 година. 205 от тях са получили осъдителни присъди, а двама са оправдани. Съдиите, разглеждали обвиненията им, са 7. Общо в ХОС има на щат 16 съдии, но 9 от тях разглеждат граждански и търговски дела.

Това стана ясно от годишния отчет на съда, представен пред медиите. Шефката на ХОС Миглена Тянкова обяви, че няма да се иска увеличаване на числеността на магистратите, въпреки, че натовареността им е по-висока от средната за страната. Това се отнася както за Окръжния съд, така и за повечето районни съдилища в региона.

При сравнението с предишни години прави впечатление, че намалява общият брой на делата, както при наказателните, така и при гражданските. Увеличават се обаче въззивните граждански дела (обжалванията пред по-горната инстанция).

Броят на използваните специални разузнавателни средства (СРС) също бележи забележим спад през годините, става ясно от отчета на съда. През 2011 година е било поискано използването на 650 СРС-та, толкова и са били разрешени от съдия. През 2012-а те са 319, през 2013- са били 152, а за миналата година са 121. Имало е и четири отказа за прилагане на СРС-та.

88.67 процента от делата са били приключени в рамките на 3 месеца, похвалиха се още от ХОС. Миглена Тянкова пък специално подчерта, че по деликатната тема със случайното разпределение на делата на съдиите в хасковския съдебен район проблем не съществува. “Лично гарантирам, че делата се разпределят на случаен принцип”, заяви Тянкова. Използваната в Хасково система за случайно разпределение е същата, която породи големи скандали в София след проверка на програмния продукт. Защото се оказа, че при манипулация на случайния избор не остават никакви следи. По мнение на Тянкова обаче какъвто и програмен продукт да се използва, ако няма честност и коректност при използването му, винаги ще се намери начин да се манипулира системата.

Целият отчет на Хасковския окръжен съд можете да видите на сайта на ХОС.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини