От х:

Днес в x:

21 мъже и три жени са осъдени по Закона за домашното насилие

Тепърва ще се преценява ефикасността от промените в Закона за домашно насилие, които бяха направени през лятото на 2023 година, тъй като по-съществените от тях влязоха в сила от януари, тази година, коментира заместник-председателят на Хасковския районен съд и ръководител на гражданското отделение Христина Жисова. Тя припомни, че по-съществената от промените, която действа още от август на миналата година, е увеличаването на срока, в който пострадалият от домашно насилие може да потърси защита. Сега той е в рамките на три до шест месеца, на фона на предишната разпоредба от един месец.

От периода на промените до края на годината в Районен съд Хасково са постъпили  40 дела за домашно насилие. 35 от тях са приключени. От тях 12 са прекратени, а по две искът е отхвърлен, информира председателят на съда Пламен Георгиев. Лицата, на които са наложени мерки по специалния закон, са 24. 21 от тях са мъже, а трима от насилниците  са жени. Сред упражнилите домашно насилие са хора на възраст до 70 години. Жените насилнички са между  46 и 65-годишна възраст.

Има реализирана и наказателна отговорност за лица, неспазили мерки, наложени по Закона за защита от домашно насилие. Осъдени са шестима мъже на възраст от 35 до 40 години. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини