От х:

Днес в x:

4 °C

Църквата си върна имота срещу Икономиката, Лидл гори с 2 млн. лева

Представител на Лидл връчва приемо-предавателен протокол за имота на отците Георги Тодев и Антоний Енев

Българската православна църква и в частност хасковският храм „Успение Богородично“ официално си върна собствеността върху спорния имот от 6.2 дка срещу сградата на Финансово-стопанската гимназия в Хасково. Парцелът от 6214 квадрата бе обект на 8-годишна съдебна сага с цел изясняването на собствеността. За последно тя бе в ръцете на фирма Тенгелман, която е собственик на веригата Лидл. Там трябваше да се намира и хасковския хипермаркет, но миналата година той отвори врати на мястото на басейн Лебеда.

На 23-ти февруари тази година пък Апелативният съд в Пловдив категорично се произнесе в полза на църквата. Явно аргументите на отците са били толкова железни, че Лидл са се отказали да обжалват на последна инстанция. 

Днес представител на веригата в Хасково символично предаде приемо-предавателния протокол на архейерейския наместник отец Георги Тодев и храмовия свещеник на „Света Богородица“ отец Антоний Енев. Делово изглеждащият пратеник на Лидл побърза да се изнесе от камерите и фотоапаратите, като мимоходом обяви, че не отговаря на никакви въпроси. Спази обещанието си дословно - дори не каза името си. Отказахме се да го питаме какво е времето днес, отговорът сигурно щеше да бъде „не коментирам“. Можел да коментира само пиарът в София. Въпросната г-жа Станчева вероятно разполагаше с най-неработещия телефон в цяла България, след като не вдигна на 8 позвънявания, а два пъти разговорът се разпадна. Подобно май е положението и с имейла на веригата, на който официално е изпратено журналистическо запитаване. Всъщност въпросът към Лидл бе само един - от кого ще си търсят дадените за покупката пари. А става дума за много пари - близо 2 млн лева. На толкова възлиза последната сделка със спорния терен. Чиято съдба е достойна за сюжет на филм за имотната мафия в България. 

От 1890 година имотът е на църквата Успение Богородично в Хасково, за което тя има крепостен акт. От 1958 година има и нотариален акт. Парцелът се е водил като зеленчукова градина, където даже се е помещавал общинският разсадник. Неочаквано през 2005 година имотът е актуван като общински и на 6-ти ноември 2006-та година е продаден на фирма „Арес 2002“ ООД със съдружници Иван Георгиев Петров /известен като Джона/ и Искра Панайотова Захариева /известна като тъщата на кмета/. Сумата по покупката е 374 хиляди лева. Църквата обаче няма никаква представа, че собствеността и е изтъргувана. Научава едва през 2007 година, когато общинският разсадник е преместен и в „Света Богородица“ спира плащаният наем в размер на 120 лв. месечно. Въпреки всички протести от отците, имотът остава частен. Нещо повече - той е препродаден през 2009-та година със солидна печалба. Купувач е софийската фирма „Михайлов Легал Корпорейшън“, еднолична собственост на Михаил Съби Михайлов. За 6-те запустели декара той брои солидната сума от 800 хиляди евро или 1 млн. 579 хиляди лева. Още същият месец - април, той продава имота за малко по-голямата цена от 160 евро на квадрат или всичко 994 хиляди евро, което прави 1 млн. 945 хил лева. Това са и финалните пари, с които крайният купувач Лидл ще изгори. Защото самите те са се отказали да си ги търсят. 

Куриозът лъсва при ровенето в съдебните решения. На първа инстанция църквата печели делото за имота с решение на ХОС от 14.02.2014 година. 5 месеца по-късно, видно от решение от 18.07.14 г. църквата по неизвестни причини се отказва от претенциите си към община Хасково, фирма „Арес 2002“ и „Михайлов Легал Корпорейшън“, като оставя само претенцията си към Тенгелман, събственик на Лидл. Те пък от своя страна се отказват от насрещния си иск към продавача „Михайлов Легал корпорейшън“. Така Лидъл остава единствения изгорял в разразилия се съдебен пожар.

Или пък не съвсем. 

Същата година веригата купува имота на фамилия Баневи, известен още като комплекс Лебеда. Следват светкавични строителни разрешителни и бърз строеж, завършил с отваряне на хипермаркета в Хасково през декември 2014-та година. 

Г. Христов

Парцелът е помещавал под наем бившия общински разсадник
После общината си спестява наема като еднолично придобива имота
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини