От х:

Днес в x:

21 °C

Столетник поведе хорото, внуците му подариха екскурзия до Кавала

На 100 години да станеш и да поведеш народа на хорото. Възможно е, особено ако сърцето ти и на век заиграе преди краката.

На вековния юбилей на Благовещение като истинска добра вест из хасковския квартал Болярово още от сутринта се носи, че в местното читалище „ Пробуда-1928“ ще има сбирка за рожденика Атанас Цветков. С кротка усмивка, редом до една от дъщерите си Делка, бай Танас, както го наричат местните, прие подаръците на гостите.

После им разказа за дългия си 100-годишен живот. Абсолютно чинно, както приляга на един снабдител - какъвто е работил дълги години, дядо Атанас дори си извади листче с отбелязани най-важните житейски дати, за да не забрави нещо важно в представянето си.

Сред близките в залата беше и най-младият сред четиримата внуци и още толкова правнуци - 18-годишната Мария, която не спря да снима с модерния си телефон дядовия си 100-тен рожден ден.

Допреди две години дядо Атанас не знаел що е хапче. Живеел в Хасково и всеки ден поне по два пъти излизал на преходи с колелото си. До Болярово, въртял педалите до Кенана и Ямача. Качва се на колело на 60-годишна възраст и така до 98-та си година.

Като се каже 100 години, звучи хубаво, но 100 години не се преживяват чак толкова лесно. Няма рецепта за дълголетие. Аз не съм пушил, не съм и прекалявал с алкохола през целия си живот. Спокоен човек съм, не съм реагирал с яд, дори когато са ме провокирали. 

Движението ме поддържаше толкова години. Затова на младите пожелавам да не спират да се движат и да доживеят 150 годишнина!“

Въпреки че вече не кара колело, дядо Атанас всеки ден си прави разходки в Болярово. След честването му в читалището, се стяга и за голямото тържество, на което ще почерпи в заведение близките и роднините си за 100 годишнината. Стяга и куфарите за пътешествие. Внwците му ще сбъднат през май една негова мечта - отново да посети Гърция, където е бил преди повече от половин век, и да види отново Кавала и остров Тасос.

бай Атанас с велосипеда си преди 2 години

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини