От х:

Днес в x:

11 °C

Хасковско съкровище отпътува за Лувъра

1628 експоната, открити по днешните български земи, сред които и находка от хасковския край, отпътуваха днес за Лувъра.

Те ще представят изяществото на тракийското изкуство в Изложбата, която ще бъде открита на 15 април и ще остане във френската столица до 20 юли.

Най-големите каменни артефакти тръгват днес с камион, а в понеделник специален самолет ще пренесе и останалите експонати.

Сред безценните тракийски артефакти е бронзовата статуетка на лъв с обърната назад глава, открита през 2011 година при разкопките край  димитровградското  с. Ябълково от екипа на доц. д-р Красимир Лещаков.

Преди да бъде изискана за изложението „Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България“ в Париж, тя е експонат на хасковския музей.

Статуетката е уникална и е от времето на Лидийското царство. Има намерени още две подобни в Турция, но те са на овни и са много по-лошо изработени.

Бронзовият лъв от Ябълково е всъщност калъп, който е служил за изработване на украшения. Според технологията на древните му ползватели той е бил заливан с тънък слой злато

Според заключенията на д-р Лещаков калъпът е изработен от тракийски майстор някъде през V в. пр. н. е. Смята, че не е внесен отвън, а направен по нашите земи. В подкрепа на тази теза археологът 

посочва подобно изображение на лъв, но на каменна плоча, открита в ма в тракийска могила край Стрелча от същия период.

Освен това се счита, че калъпът, който е изработен изкусно всъщност е имал прототип. Според Лещаков древният тракийски майстор е направил толкова изкусна статуетката, защото вероятно го е виждал на живо. Според специалисти нашите земи са били обитавани от така наречения пещерен лъв.

Бронзовата статуетка е великолепно реставрирана от доц. Георги Мавров в центъра по „Археометрия“ в Софийския университет.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини