От х:

Днес в x:

9 °C

Снегът съсипа покриви и оскъпи керемидите

Падна покрива на Пътното в Кърджали сн. Росен Краев


Обилният снеговалеж съсипа покривите в бедстващите райони в Хасковско и Кърджалийско. Особено в отрязаните села всяка втора стряха или е паднала, или е протекла. Съборени са стопански пристройки и летни кухни. Най-големият куриоз обаче се е случи в самия Кърджали, където падна покривът на тяхното Пътно управление. Той не издържал на мокрия 40-сантиметров сняг, който се изсипа над града и пропадна на солиден участък, както се вижда от снимката на читателя Росен Краев. По ирония на съдбата точно същия ден министър Лиляна Павлова събори шефа на Кърджалиското АПИ Орхан Ибрахим заради тотално несвършена работа по почистване пътищата в бедстващата област. На мястото му пък застана дългогодишният шеф на хасковското пътно инж. Живко Боговски. Любопитното е, че пък от Кърджали дойде настоящият хасковски пътен шеф Радостин Ламбрев. Рухналият покрив на АПИ в Кърджали наводни горния му етаж, а ремонтът му продължава и към момента. Няма пострадали при инцидента.

Заради увредените покриви и тавани на жилищата бизнесът с керемиди и черна хартия удря рекордни обороти. Изкупуват се наведнъж по стотици бройки, защото времето не чака, пък и се задава влажна пролет. Това оскъпи строителните материали и особено керемидите. Най-предпочитаните, гръцките, вървят по 90 ст до 1 лев бройката. За подмяна на покрив на къща от стотина квадрата обаче са необходими поне 1500 - 2000 керемиди, което формира солидна сума за строителни материали, и то без майсторлъка. Затова кърджалии и хасковлии се ориентират към керемиди втора употреба. Но и те повишили цената си с поне 10 стотинки. Гръцките керемиди втора употреба вървят по 50 стотинки парчето, колкото струват и чисто новите български. Протекли са и доста тавани на блокове. За разлика от къщите, където хората наемат майстори, които познават, тук се принуждават да викат строителни и ремонтни фирми с по-голям ресурс за работата. Засега няма констатирани измами, но цените на услугите също са се повишили, особено на местата където се изисква височинна работа.

Г. Христов

40-сантиметра сняг не понесоха на много покриви
Бедствието оскъпи керемидите до лев за парчето
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини