От х:

Днес в x:

Методиевци сред отличниците в Националния конкурс за рецитатори на руски

В навечерието на Националния празник на Република България, на 28 февруари по инициатива на Руския камерен театър към руския културно-информационен център в гр.София с голям успех се проведе VІ Национален конкурс за рецитатори на руски език ,,Гимнастьоарка”. Той е посветен на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война 1941-1945 г. Конкурсът се провежда със съдействието на Министерството на образованието и науката в Република България. В заключителния етап на конкурса взеха участие над 200 български ученици, изучаващи руски език.
Нашата област бе достойно представена ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий ”гр. Кърджали .Мелда Расим от трети клас и Жулен Садула от пети клас са първенци в училищния и областен етап на конкурса. Проведеният на 18 февруари училищен кръг в ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий” се превърна във вълнуващ и незабравим празник. За участие в него се включиха 20 ученици от І до VІІ клас.За членове на журито бяха поканени доц.Дора Щерева -преподавател по руски език във филиала на ПУ „Паисий Хилендарски”, Иванка Иванова бивш преподавател по руски език, представители на родителската общност.Учителят по руски език Лидия Бояджиева в екип с колегите си Николина Делчева и Тинка Хорсикян подбраха подходящи за възрастта на децата стихове и помогнаха в разучаването им.
Прозвучаха вълнуващите стихове на Константин Симонов, Владимир Висоцки, Рима Казакова, Леонид Мартинов, Игор Ринк , Булат Окуджава. Картините от войната и популярните военни песни докоснаха сърцата на присъстващите и макар от различни поколения, всички еднакво се развълнуваха от съдбата на хилядите деца, загубили детството си във войната и останали без близки и родители. Родителите и гостите на конкурса бурно аплодираха всеки един от участниците .А учениците от групата за руски песни ,,Веселые колокольчики”развеселиха публиката с емоционалното си и артистично изпълнение на руски песни. За всички участници в конкурса ръководството на училището бе подготвило книги на руски език и грамоти за участие. Празникът завърши с чашка чай и вкусни руски сладкиши.
На Националния конкурс в гр.София нашите участнички Мелда и Жулен рецитираха стихове на Вероника Тушнова и Георгий Ладонщиков. Много прочувствено и емоционално звучаха стиховете за прекършеното детство и ранените детски души,за героизма на дедите и паметта, която трябва да пазят днешните поколения.Учениците от ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий ” Кърджали получиха диплом за отличното си представяне и се наредиха сред първите от своята възрастова група-7-11 години. С приветствие към всички участници се обърна председателят на организационния комитет Юлия Диханова. В състава на журито присъстваха артисти от Руския камерен театър ,членове на младежки организации и движение Русофили и други.
Децата от Кърджалийското училище всяка година се включват в конкурсите и театралните фестивали, организирани от руския културно-информационен център гр. София и МОН и радват учителите, родителите и обществеността ни с постиженията и наградите си.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини