От х:

Днес в x:

10 °C

Съдът в Хасково засипа Енергото с лавина от присъди

Истинска лавина от осъдителни решения се изсипва срещу електроснабдителното дружество EVN в Хасковския окръжен съд от началото на годината. През януари делата са били 8, през февруари 10, засега. Само в сряда тази седмица бяха разгледани 5 граждански дела, в които Енергото е страна. При повечето съдебни решения дружеството е осъдено. Преобладаващата част от казусите пристигат в окръжния съд като втора инстанция след решение на районните магистрати в Свиленград. Има обаче и няколко от Хасково. Съдебното производство е двуинстанционно и постановените в Окръжния съд актове не подлежат на обжалване.

В повечето случаи към правосъдието са се обърнали абонатите, защото от Енергото са им начислили допълнителни сметки - корекция, след като установили, че електромерите са отчитали неточно. Според служителите на EVN е имало неправомерно въздействие върху измервателния уред.

Съдиите, след като разглеждат подробно нормативната уредба, отхвърлят претенциите на Енергото. Мотивите в повечето съдебни актове са сходни. Магистратите подчертават, че електромерите са собственост на дружеството и единствено техните служители имат достъп до тях. “Следователно основната отговорност по поддръжката, изправната работа на електромерите, отчетността на същите и т.н. по законов път е възложена именно на електроснабдителното дружество”, пише в мотивите към една от присъдите.

Според съдиите Енергото следва да докаже виновно поведение на потребителя, тоест че даденият абонат е манипулирал електромера, кога е станало това и какъв е размерът на щетата.

При обжалването на присъдите от районния съд юристите на Енергото са лансирали юридическата формулировка “безвиновна отговорност”. Тезата на монополистите е, че отговорността си е отговорност, независимо от недоказаната вина на абоната.

“С извършването на корекция на потребяваното количество електрическа енергия и нейното остойностяване, дружеството на практика въвежда задължение в тежест на потребителя, доколкото последният остава задължен да плати паричната равностойност на количеството електрическа енергия, погрешно измерено от неизправния електромер за един минал период от време. Възприемането на подобен подход води до извода, че потребителят дължи плащане поради неизпълнение на своите договорни задължения. По същество това означава, че се ангажира неговата договорна отговорност. А договорната отговорност на длъжника според закона има виновен характер”, пише в едно от съдебните решения.

В някои от решенията обаче има и особено мнение на член от съдебния състав. Според съдията на друго мнение “задължението за плащане на допълнително начислените суми не е за виновно поведение на потребителя, а за неточното отчитане на средството за търговско отчитане. В този смисъл задължението за плащане на допълнително начислената стойност на ел. енергията не представлява санкция за виновно неизпълнение на договорните задължения от страна на потребителя, а цели да изравни насрещните престации по доставка и заплащане на доставената и консумирана ел. енергия. Ако абонатът е потребил електроенергия в количество, различно от отчетеното, той дължи заплащането й.”

Този магистрат обаче се оказал малцинство и присъдите влизат в сила.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021

Случаен виц

Последни новини