От х:

Днес в x:

22 °C

Дежа вю в Баните: 50 тона тютюн готови за боклука /обновена/

50 тона тютюн в хасковските Минерални бани изгниват с всеки изминал ден, докато стопаните им чакат фирмите да ги приберат.

Въпреки проблемите с изкупвачите миналата година и закъснението на кампанията, повечето села в общината са продали реколтата си, която била далеч по-калпава от тазгодишната, при това на добра цена. Затова тази година хората увеличили по малко декарите си с надеждата за по-добър доход.

Сега обаче дори и в средата на февруари - време, по което по принцип стопаните са забравили, че са имали стока, балите с кафявото злато стоят под салмите. Макар местните да са искали да сключат договори предварително, изкупвачите им казали, че ще го направят на място при изкупуването. В началото на тази година фирмите минали, купили по малко и не се веснали повече. После агенти на изкупвачите „Сокотаб“, „Мисириян“ и „ Даймънд“ дошли в селото и поискали договори, но хората нямали и фирмаджиите си тръгнали без да вземат нищо.

В село Боян Ботево тютюнът е единственото препитание за 11 фамилии.

Една от най-многолюдните сред тях е на 60-годишната Васвие Керим.

Има четирима синове и една дъщеря. Заедно със съпруга й, снахите и трите внучета, фамилията наброява общо 14 души.

Живеят в края на с. Боян Ботево. Тютюнът е единственият поминък за голямото семейство. Изключение прави само щерката на Васвие, която изкарва по някой лев в местния шивашки цех. За останалите месечният бюджет се запълва от пенсиите от по около 200 лева на старците, и доходите от тютюна. Детските се пазят за таксите за градината на малките.

Миналата година фамилията имала около 3 декара тютюн „Крумовград“. Взели добри пари - по 6-6.50 лв. за килограм.

Тази година решили да наемат още площи и така декарите станали 7. За половината от тях плащат наем по 20 лева на месец.

Като сметнат разходите за семена, препарати, за поливането, сумата отива някъде между 1800- 2000 лева, обяснява един от братята - 27-годишният Сали. По-големият му брат - 33-годишният Ашкан пък обяснява, че в района не вирее друга култура, освен тютюна - каменист и безводен е.

Майка им Васвие разказва, че от 27 години всички под покрива й се занимават с отглеждането на тютюн. „Ако не е тютюнът, жив зян сме“, казва жената. Въпреки че се трудят, пак са в недоимък, налага им се често да записват сметки в местния магазин. А под салмите в двора чакат подредени бали с хубав изсушен тютюн. Неизкупеното количество е поне 1 тон само в къщата на Сали и Ашкан.

Според хората фирмите изкупвачи на тютюн и тази година ще извиват до последно ръцете на производителите, особено на дребните. Стопаните отново заподозират картел между големите прекупвачи. Схемата е проста - държат до последно стоката неизкупена, минават в момента, в който производителите са вече на издихание, а първите черни точки по листата започват да се появяват. Така агентите на изкупвачите имат основания да се усъмнят в качествата на тютюна, а оттам и да свалят поне три пъти реалната му стойност. И хубав тютюн се изкупува като второ и трето качество, а стопаните остават с усещането, че са хванали последният влак.

В с. Боян Ботево вече са почти без надежда, че тютюнът им ще бъде изкупен. Ако до края на февруари няма никакво движение по въпроса и държавата не се намеси със защитни механизмиза производителите, хората от Минерални Бани ще се вдигнат на протест.

Днес кметът на общината Мюмюн Искендер замина за София за участие в консултативния съвет по тютюна в Министерството на земеделието.

Тази вечер обаче стана ясно, че на съвета, който е бил председателстван от земестник-министъра на земеделието Цветан Димитров, кметовете не са били допуснати. На съвета са участвали само членовете му, сред които са и представители на браншонвите организации.

Производителите, които са имали по 2,3 т.тютюн за референтния период от 2007 до 2009 година ще получат по 3,5 лв. като национално доплащане за килограм тази година. Подпомагането за едрите тютюнопроизводители, с производство над 2,3 т. за същият референтен период, ще е по 1,5 лв. за килограм. Въпросът какво ще стане със залежалите тютюни, на консултативния съвет не е получил отговор.

По информация от браншовите организации, в цялата страна все още има окло 500 т. неизкупен ориенталски тютюн.

След днешната среща ще има протести, предупредиха тютюнопроизводителите.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини