От х:

Днес в x:

Дежа вю в Баните: 50 тона тютюн готови за боклука /обновена/

50 тона тютюн в хасковските Минерални бани изгниват с всеки изминал ден, докато стопаните им чакат фирмите да ги приберат.

Въпреки проблемите с изкупвачите миналата година и закъснението на кампанията, повечето села в общината са продали реколтата си, която била далеч по-калпава от тазгодишната, при това на добра цена. Затова тази година хората увеличили по малко декарите си с надеждата за по-добър доход.

Сега обаче дори и в средата на февруари - време, по което по принцип стопаните са забравили, че са имали стока, балите с кафявото злато стоят под салмите. Макар местните да са искали да сключат договори предварително, изкупвачите им казали, че ще го направят на място при изкупуването. В началото на тази година фирмите минали, купили по малко и не се веснали повече. После агенти на изкупвачите „Сокотаб“, „Мисириян“ и „ Даймънд“ дошли в селото и поискали договори, но хората нямали и фирмаджиите си тръгнали без да вземат нищо.

В село Боян Ботево тютюнът е единственото препитание за 11 фамилии.

Една от най-многолюдните сред тях е на 60-годишната Васвие Керим.

Има четирима синове и една дъщеря. Заедно със съпруга й, снахите и трите внучета, фамилията наброява общо 14 души.

Живеят в края на с. Боян Ботево. Тютюнът е единственият поминък за голямото семейство. Изключение прави само щерката на Васвие, която изкарва по някой лев в местния шивашки цех. За останалите месечният бюджет се запълва от пенсиите от по около 200 лева на старците, и доходите от тютюна. Детските се пазят за таксите за градината на малките.

Миналата година фамилията имала около 3 декара тютюн „Крумовград“. Взели добри пари - по 6-6.50 лв. за килограм.

Тази година решили да наемат още площи и така декарите станали 7. За половината от тях плащат наем по 20 лева на месец.

Като сметнат разходите за семена, препарати, за поливането, сумата отива някъде между 1800- 2000 лева, обяснява един от братята - 27-годишният Сали. По-големият му брат - 33-годишният Ашкан пък обяснява, че в района не вирее друга култура, освен тютюна - каменист и безводен е.

Майка им Васвие разказва, че от 27 години всички под покрива й се занимават с отглеждането на тютюн. „Ако не е тютюнът, жив зян сме“, казва жената. Въпреки че се трудят, пак са в недоимък, налага им се често да записват сметки в местния магазин. А под салмите в двора чакат подредени бали с хубав изсушен тютюн. Неизкупеното количество е поне 1 тон само в къщата на Сали и Ашкан.

Според хората фирмите изкупвачи на тютюн и тази година ще извиват до последно ръцете на производителите, особено на дребните. Стопаните отново заподозират картел между големите прекупвачи. Схемата е проста - държат до последно стоката неизкупена, минават в момента, в който производителите са вече на издихание, а първите черни точки по листата започват да се появяват. Така агентите на изкупвачите имат основания да се усъмнят в качествата на тютюна, а оттам и да свалят поне три пъти реалната му стойност. И хубав тютюн се изкупува като второ и трето качество, а стопаните остават с усещането, че са хванали последният влак.

В с. Боян Ботево вече са почти без надежда, че тютюнът им ще бъде изкупен. Ако до края на февруари няма никакво движение по въпроса и държавата не се намеси със защитни механизмиза производителите, хората от Минерални Бани ще се вдигнат на протест.

Днес кметът на общината Мюмюн Искендер замина за София за участие в консултативния съвет по тютюна в Министерството на земеделието.

Тази вечер обаче стана ясно, че на съвета, който е бил председателстван от земестник-министъра на земеделието Цветан Димитров, кметовете не са били допуснати. На съвета са участвали само членовете му, сред които са и представители на браншонвите организации.

Производителите, които са имали по 2,3 т.тютюн за референтния период от 2007 до 2009 година ще получат по 3,5 лв. като национално доплащане за килограм тази година. Подпомагането за едрите тютюнопроизводители, с производство над 2,3 т. за същият референтен период, ще е по 1,5 лв. за килограм. Въпросът какво ще стане със залежалите тютюни, на консултативния съвет не е получил отговор.

По информация от браншовите организации, в цялата страна все още има окло 500 т. неизкупен ориенталски тютюн.

След днешната среща ще има протести, предупредиха тютюнопроизводителите.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини