От х:

Днес в x:

9 °C

Русия спира легалната продажба на цигари до 30 години

Руското министерството на здравеопазването реши да намали консумацията на тютюн до пет процента през следващите 30 години. Концепцията за прилагане на държавна политика за противодействие на употребата на тютюн е представена на правителството за преглед, съобщава за ТАСС заместник-министъра на здравеопазването Олег Салагай.

Според плановете, с помощта на новите мерки тютюнът ще бъде изваден от законна продажба.

Документът отбелязва, че за да се намали тютюнопушенето в Русия, е необходимо непрекъснато и последователно да се извършват планирани дейности. За да направят това, служителите ще предотвратят появата на нови видове тютюневи изделия, ще спрат разпространението на електронни цигари и ще насърчат отказването от тютюнопушенето.

Министерството на здравеопазването посочи икономическите ползи от отказването от тютюнопушенето. Според текста на документа, намаляването на консумацията на тютюн ще доведе до намаляване на заболеваемостта и смъртността, което "значително надвишава всеки потенциален данъчен или друг доход от продажбата на тютюневи изделия".

Концепцията за провеждане на държавна политика за противодействие на тютюнопушенето е разработена от Министерството на здравеопазването през 2018 година. Авторите на инициативата изчисляват, че при непрекъснатото и последователно изпълнение на плана, годишно 0,5% от руснаците ще започнат да се отказват от своите лоши навици.

През 2017 г. в Русия са продадени 13,1 милиарда кутии цигари. Според официалните оценки  днес 34% от руснаците или 50 милиона души пушат. В края на 2018 г. Министерството на здравеопазването заяви, че смъртността от тютюнопушене и алкохолизъм в Русия е много по-висока, отколкото в други страни.

През юни 2018 г. бе съобщено, че наргилетата в Русия ще бъдат обект на единно законодателство за борба с тютюнопушенето и няма да има отделни правила за тях. За това, че наргилета, електронни цигари и други алтернативни методи за пушене трябва да бъдат законно приравнени на обикновените цигари, се говори в Русия от началото на 2018 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини