От х:

Днес в x:

8 °C

Хасковските пчелари посрещнаха празника си с нови колеги и повече пчели

Равносметка на празника

За първи път от поне 10 години насам Областният съюз на пчеларите посреща празника си на 10-ти февруари с две добри новини - с повече попълнения в редиците на мераклиите да се занимават с пчеларство и с умножаване на пчелните семейства.

15 души са приети като нови членове на съюза, което си е направо бум на мераклии, похвали се председателят му Тошо Тодоров. Средната възраст на новаците е между 30-35 години.

Към съюза те се присъединяват след като вече са натрупали минимални знания и имат свои кошери.

На фона на статистиката от Европа пък за последната година, според която за опрашването на културите на Стария континент не достигат 13,4 милиона пчелни колонии, което означава 7 милиарда пчели, в Хасковски регион за първи път от 5-6 години насам се отчита роене на пчелните семейства. На фона на мрачната световна криза от т. нар. „Синдром на празния кошер“ местните пчелари отразяват хасковската статистика за увеличаване на пчелните семейства като истинско чудо.

Въпреки по-слабата реколта от мед, която местните имаха заради влажната пролет и лято, кошерите им тази пролет ще са пълни както никога през последните години.

И ако старата поговорка за пилците гласи, че те се броят на есен, то за пчелите думата е: Кошер се брои на пролет.

До края на февруари всички пчелари вече трябва да са наясно със състоянието на кошерите и да са набелязали как ще действат ако в някои от тях трябва подпомагане.

Равносметката показва, че около 40 % от печалбата пчеларите реинвестират в кошерите за следващия сезон.

Медът със срок на годност „завинаги“

- Медът е единствената храна, което не се разваля никога. Археолози дори откриват в гробница на фараони годен за консумация мед. Той се счита като една от най-древните храна на Земята, ако се има предвид факта, че пчелата е по-стара като произход от човека с 60 хиляди години.

-Медът се състои от 78% захари (левулоза, глюкоза, фруктоза, малтоза), 20% вода и 2% минерални соли. За разлика от другите хранителни продукти, този никога не плесенясва. Въпреки, че съдържа захари и ензими, дори появата на гъбички и мухъл не води до нищо, защото гъбичките просто загиват в него. Оптималният срок за съхранение на меда е 1 година, след което той губи антимикробните си свойства, количеството глюкоза и фруктоза се намалява с 10-20%, също и витамините, а количествата на захароза и киселини се увеличават.

 

Медът като лекарство

От древни времена са известни лечебните свойства на пчелните продукти. Затова и медът е наричан „божествен еликсир“. Още в древния изток е добил статута на универсално лекарство заради хранителните си качества.

Той е мощен стимулатор на имунната система, предпазва човешкия организъм от вирусни заболявания, подобрява умствената дейност, регулира кръвното налягане. Освен витамини, ферменти, минерали, той съдържа незаменими аминокиселини, които петкратно надвишават тези, които се съдържат в месото, яйцата и сиренето.

Наличието на уникални билки, които растат само по склонове на нашата страна, правят чистия Български нектарен мед един от най-ценните продукти в света.

-Като допълнително средство за лечение медът е особено подходящ при възпалени сливици, като се задържа до разтопяване в устата така, че анти-бактериалните му свойства да облекчат възпалението.

-Медът, разтворен във вода, се препоръчва при гастрити и язви и други болести на стомашно-чревния тракт.

-Инхалациите с мед пък имат благотворно влияние при бронхити, ларингити и фарингити.

-Тъмният мед е с по-високо съдържание на желязо и е много полезен за хора с анемии, като се препоръчва по една чаена лъжичка ежедневно. За неврози, депресии и мигрена подходящата доза е две супени лъжици два пъти дневно след хранене.

-При нарушение на съня вместо приспивателни можете да опитате с чаша вода с разтворена лъжичка мед в нея.

-Медът съдържа и фолиева киселина, което прави приема му по време на бременност задължителен, ако майката няма алергии.

-Въпреки, че 1 кг мед се равнява на над 3000 калории, той е включен в много диети, нещо повече- диетолозите го препоръчват. Смята се дори, че в малки количества той подпомага свалянето на излишните килограми.

-Липовият мед има силно антимикробно и антимикотично действие. Препоръчва се при рани и изгаряния, както и при лечението на някои гинекологични болести.

-Медът се включва и в множество козметични средства, и дори може да бъде разтворен във ваната за повишаване на тонуса и подхранване на кожата.

-Той е единствената храна, която съдържа „pinocembrin“. Антиоксидант, който подобрява мозъчната функция.

 

Малко известни любопитки за пчелите

-Един от малкоизвестните факти за пчелите е, че те могат да броят до ...4. Колкото и да ви се струва учудващо, това е факт, и то научно доказан. Изследването е проведено от д-р Мари Даке и проф. Мандям Шринивасан от Австралийския национален университет.

На няколко пчели била дадена възможност да прелетят през тунел, за да стигнат до нектара. Единственият ориентир по пътя им били жълти обозначения. Оказало се, че пчелите се справят без усилие със задачата, ако знаците не са повече от 4. Биолозите променяли разстоянията между знаците, размера и формата на обектите в тунела, добавяйки нови белези. Всичките тези промени показали, че пчелите не се ориентират по разстоянието от кошера до целта или от външния вид на знаците. По време на опитите било установено, че пчелите не се справят с по-големи числа от 4, което обаче е отчетено като огромно постижение, все пак пчелите са с мозък по размери не е по-голям от песъчинка.

-Когато си купувате бурканче от 1 килограм мед, сигурно не знаете, че за да се напълни то, са били необходими 1 100 пчели, които да кацнат на 4 000 000 цвята.

-Крилата на медоносната пчела пърхат невероятно бързо – с около 200 удара в секунда, и това създава нейното добре познато, специфично бръмчене.

-Пчелата работничка произвежда около половин чаена лъжичка мед в живота си.

-На една пчела са нужни само 30 мл мед за храна, докато завърши един цял околосветски полет.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини