От х:

Днес в x:

Хасковските пчелари посрещнаха празника си с нови колеги и повече пчели

Равносметка на празника

За първи път от поне 10 години насам Областният съюз на пчеларите посреща празника си на 10-ти февруари с две добри новини - с повече попълнения в редиците на мераклиите да се занимават с пчеларство и с умножаване на пчелните семейства.

15 души са приети като нови членове на съюза, което си е направо бум на мераклии, похвали се председателят му Тошо Тодоров. Средната възраст на новаците е между 30-35 години.

Към съюза те се присъединяват след като вече са натрупали минимални знания и имат свои кошери.

На фона на статистиката от Европа пък за последната година, според която за опрашването на културите на Стария континент не достигат 13,4 милиона пчелни колонии, което означава 7 милиарда пчели, в Хасковски регион за първи път от 5-6 години насам се отчита роене на пчелните семейства. На фона на мрачната световна криза от т. нар. „Синдром на празния кошер“ местните пчелари отразяват хасковската статистика за увеличаване на пчелните семейства като истинско чудо.

Въпреки по-слабата реколта от мед, която местните имаха заради влажната пролет и лято, кошерите им тази пролет ще са пълни както никога през последните години.

И ако старата поговорка за пилците гласи, че те се броят на есен, то за пчелите думата е: Кошер се брои на пролет.

До края на февруари всички пчелари вече трябва да са наясно със състоянието на кошерите и да са набелязали как ще действат ако в някои от тях трябва подпомагане.

Равносметката показва, че около 40 % от печалбата пчеларите реинвестират в кошерите за следващия сезон.

Медът със срок на годност „завинаги“

- Медът е единствената храна, което не се разваля никога. Археолози дори откриват в гробница на фараони годен за консумация мед. Той се счита като една от най-древните храна на Земята, ако се има предвид факта, че пчелата е по-стара като произход от човека с 60 хиляди години.

-Медът се състои от 78% захари (левулоза, глюкоза, фруктоза, малтоза), 20% вода и 2% минерални соли. За разлика от другите хранителни продукти, този никога не плесенясва. Въпреки, че съдържа захари и ензими, дори появата на гъбички и мухъл не води до нищо, защото гъбичките просто загиват в него. Оптималният срок за съхранение на меда е 1 година, след което той губи антимикробните си свойства, количеството глюкоза и фруктоза се намалява с 10-20%, също и витамините, а количествата на захароза и киселини се увеличават.

 

Медът като лекарство

От древни времена са известни лечебните свойства на пчелните продукти. Затова и медът е наричан „божествен еликсир“. Още в древния изток е добил статута на универсално лекарство заради хранителните си качества.

Той е мощен стимулатор на имунната система, предпазва човешкия организъм от вирусни заболявания, подобрява умствената дейност, регулира кръвното налягане. Освен витамини, ферменти, минерали, той съдържа незаменими аминокиселини, които петкратно надвишават тези, които се съдържат в месото, яйцата и сиренето.

Наличието на уникални билки, които растат само по склонове на нашата страна, правят чистия Български нектарен мед един от най-ценните продукти в света.

-Като допълнително средство за лечение медът е особено подходящ при възпалени сливици, като се задържа до разтопяване в устата така, че анти-бактериалните му свойства да облекчат възпалението.

-Медът, разтворен във вода, се препоръчва при гастрити и язви и други болести на стомашно-чревния тракт.

-Инхалациите с мед пък имат благотворно влияние при бронхити, ларингити и фарингити.

-Тъмният мед е с по-високо съдържание на желязо и е много полезен за хора с анемии, като се препоръчва по една чаена лъжичка ежедневно. За неврози, депресии и мигрена подходящата доза е две супени лъжици два пъти дневно след хранене.

-При нарушение на съня вместо приспивателни можете да опитате с чаша вода с разтворена лъжичка мед в нея.

-Медът съдържа и фолиева киселина, което прави приема му по време на бременност задължителен, ако майката няма алергии.

-Въпреки, че 1 кг мед се равнява на над 3000 калории, той е включен в много диети, нещо повече- диетолозите го препоръчват. Смята се дори, че в малки количества той подпомага свалянето на излишните килограми.

-Липовият мед има силно антимикробно и антимикотично действие. Препоръчва се при рани и изгаряния, както и при лечението на някои гинекологични болести.

-Медът се включва и в множество козметични средства, и дори може да бъде разтворен във ваната за повишаване на тонуса и подхранване на кожата.

-Той е единствената храна, която съдържа „pinocembrin“. Антиоксидант, който подобрява мозъчната функция.

 

Малко известни любопитки за пчелите

-Един от малкоизвестните факти за пчелите е, че те могат да броят до ...4. Колкото и да ви се струва учудващо, това е факт, и то научно доказан. Изследването е проведено от д-р Мари Даке и проф. Мандям Шринивасан от Австралийския национален университет.

На няколко пчели била дадена възможност да прелетят през тунел, за да стигнат до нектара. Единственият ориентир по пътя им били жълти обозначения. Оказало се, че пчелите се справят без усилие със задачата, ако знаците не са повече от 4. Биолозите променяли разстоянията между знаците, размера и формата на обектите в тунела, добавяйки нови белези. Всичките тези промени показали, че пчелите не се ориентират по разстоянието от кошера до целта или от външния вид на знаците. По време на опитите било установено, че пчелите не се справят с по-големи числа от 4, което обаче е отчетено като огромно постижение, все пак пчелите са с мозък по размери не е по-голям от песъчинка.

-Когато си купувате бурканче от 1 килограм мед, сигурно не знаете, че за да се напълни то, са били необходими 1 100 пчели, които да кацнат на 4 000 000 цвята.

-Крилата на медоносната пчела пърхат невероятно бързо – с около 200 удара в секунда, и това създава нейното добре познато, специфично бръмчене.

-Пчелата работничка произвежда около половин чаена лъжичка мед в живота си.

-На една пчела са нужни само 30 мл мед за храна, докато завърши един цял околосветски полет.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини