От х:

Днес в x:

7 °C

ПМГ и родители дадоха 60 бона за модерна наука на децата си

Директорът Тодорка Милева и изп. директор на Америка за България Десислава Тальокова повеждат гостите към кабинетите

ПМГ стана училище на бъдещето. От днес елитната хасковска гимназия пусна в образователния процес цял корпус с нови и модерно оборудвани кабинети по природните науки и свободна Wi-Fi зона за своите възпитаници. И впечатляващото е, че инвестира в бъдещето на децата си солидна сума собствени средства.

5-те свръхмодерни кабинета и лаборатория по физика, химия, биология и информационни технологии струват цифром и словом 266 хиляди лева. 200 хиляди идват от традиционно богатата фондация Америка за България, която може да отпуска и милиони за избрани от нея проекти. 66 хиляди от собствените приходи, и то за единичен проект обаче, е сума непосилна за много хасковски училища, дори и тези със солидни делегирани бюджети. Както се разбра впоследствие, една голяма част от парите е събрана от заможните родители в училищното настоятелство, за което директорката Тодорка Милева благодари трикратно в кратката си реч преди прерязване на лентата. Родителите са помогнали и с много труд и логистична помощ в строително-монтажните и проектните мероприятия, което от друга страна е спестило допълнително средства. За сметка на това кабинетите са нещо средно между аптека и научно-изследователски център в Масачузетския технологичен университет например.

Във всяки от тях има тъч-скрийн дъска, която окончателно пенсионира носталгичните гъби и тебешири. Писането по нея всъщност е боравене с компютър, с достъп до цялата налична информация в мрежата. Кабинетът по химия пък се сдоби със специална камина - пещ за извършване на рискови химически опити. „Досега, когато правехме експерименти с отделяне на вредни газове, действахме много набързо и после изкарвахме колбите на прозореца. Много неща пък бяха недостижими за практическа работа“, изясни елегантна девойка в униформа, която впоследствие се оказа учителката по химия Дарина Коларова. С бялата си манта лесно можеше да бъде объркана с една от многото пърхащи около нея ученички от 9-ти до 11-ти клас. Най-смелите от тях илюстрираха предимствата на новата си лаборатория с опасния досега опит, наречен лисича опашка. Представлява смесване на мед с азотна киселина, при което се изпуска силно токсичния азотен диоксид. Същият, за който РИОСВ алармира населението за опасност, когато разни „заводи на плодородието“прекалят с изпускането на жълтокафявия си дим. По обясними причини досега подобни експерименти не са правени. „Преди 2 години наши ученици стигнаха националния финал на олимпиадата по химия. Бяха перфектно подготвени, но не успяха да се класират за международен кръг. Защото решителния тест бе практическа работа, а ние нямаше къде да практикуваме“, емоционално обясни директорката. Тогава се събрали с родители и учители и решили да инвестират в природните науки на децата. В резултат напливът към паралелката биология и химия нараснал неимоверно.

В училището учат 710 деца и всички ще имат достъп до новите придобивки. Това е едва третият проект от подобен тип, който се изпълнява в областта. Модерни кабинети в природните науки бяха открити в Харманли и Димитровград, а тези в ПМГ са първите по рода си в Хасково, изтъкна началникът на РИО Иван Панайотов.

Г.Христов

Новите кабинети по природни науки предлагат много по комфортни условия за работа
Специалната пещ за опасни опити
Сензорен екран вместо дъска
Децата са доволни
...и още повече учителката им по Химия Дарина Коларова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Би
  бивш ученик
  48 -3
  15:48, 27 яну 2015
  Много хубава новина! Поздравления. Но все пак има нещо което не ми харесва. Това, което прави ПМГ толкова прекрасна гимназия са УЧИТЕЛИТЕ!!! Там има страхотни учители, които не само че си разбират от областта, но са и мили, готини и винаги отзивчиви. Спрете да показвате тая лицемерка - Тодорка Милева на всяка статия свързана с МГ. Тя няма нищо общо с успехите на учениците!!! Освен да мисли от къде да прибере някои лев, друго не прави! УЧИТЕЛИТЕ са причината гимназията да бъде толкова елитна,затова показвайте тях, и им отдайте заслуженото! Поздрави!
 • 2
  Фф
  ффф
  5 -7
  18:26, 27 яну 2015
  Козалиева е най-тъпата даскалка.

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини