От х:

Днес в x:

ПМГ и родители дадоха 60 бона за модерна наука на децата си

Директорът Тодорка Милева и изп. директор на Америка за България Десислава Тальокова повеждат гостите към кабинетите

ПМГ стана училище на бъдещето. От днес елитната хасковска гимназия пусна в образователния процес цял корпус с нови и модерно оборудвани кабинети по природните науки и свободна Wi-Fi зона за своите възпитаници. И впечатляващото е, че инвестира в бъдещето на децата си солидна сума собствени средства.

5-те свръхмодерни кабинета и лаборатория по физика, химия, биология и информационни технологии струват цифром и словом 266 хиляди лева. 200 хиляди идват от традиционно богатата фондация Америка за България, която може да отпуска и милиони за избрани от нея проекти. 66 хиляди от собствените приходи, и то за единичен проект обаче, е сума непосилна за много хасковски училища, дори и тези със солидни делегирани бюджети. Както се разбра впоследствие, една голяма част от парите е събрана от заможните родители в училищното настоятелство, за което директорката Тодорка Милева благодари трикратно в кратката си реч преди прерязване на лентата. Родителите са помогнали и с много труд и логистична помощ в строително-монтажните и проектните мероприятия, което от друга страна е спестило допълнително средства. За сметка на това кабинетите са нещо средно между аптека и научно-изследователски център в Масачузетския технологичен университет например.

Във всяки от тях има тъч-скрийн дъска, която окончателно пенсионира носталгичните гъби и тебешири. Писането по нея всъщност е боравене с компютър, с достъп до цялата налична информация в мрежата. Кабинетът по химия пък се сдоби със специална камина - пещ за извършване на рискови химически опити. „Досега, когато правехме експерименти с отделяне на вредни газове, действахме много набързо и после изкарвахме колбите на прозореца. Много неща пък бяха недостижими за практическа работа“, изясни елегантна девойка в униформа, която впоследствие се оказа учителката по химия Дарина Коларова. С бялата си манта лесно можеше да бъде объркана с една от многото пърхащи около нея ученички от 9-ти до 11-ти клас. Най-смелите от тях илюстрираха предимствата на новата си лаборатория с опасния досега опит, наречен лисича опашка. Представлява смесване на мед с азотна киселина, при което се изпуска силно токсичния азотен диоксид. Същият, за който РИОСВ алармира населението за опасност, когато разни „заводи на плодородието“прекалят с изпускането на жълтокафявия си дим. По обясними причини досега подобни експерименти не са правени. „Преди 2 години наши ученици стигнаха националния финал на олимпиадата по химия. Бяха перфектно подготвени, но не успяха да се класират за международен кръг. Защото решителния тест бе практическа работа, а ние нямаше къде да практикуваме“, емоционално обясни директорката. Тогава се събрали с родители и учители и решили да инвестират в природните науки на децата. В резултат напливът към паралелката биология и химия нараснал неимоверно.

В училището учат 710 деца и всички ще имат достъп до новите придобивки. Това е едва третият проект от подобен тип, който се изпълнява в областта. Модерни кабинети в природните науки бяха открити в Харманли и Димитровград, а тези в ПМГ са първите по рода си в Хасково, изтъкна началникът на РИО Иван Панайотов.

Г.Христов

Новите кабинети по природни науки предлагат много по комфортни условия за работа
Специалната пещ за опасни опити
Сензорен екран вместо дъска
Децата са доволни
...и още повече учителката им по Химия Дарина Коларова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Би
    бивш ученик
    48 -3
    15:48, 27 яну 2015
    Много хубава новина! Поздравления. Но все пак има нещо което не ми харесва. Това, което прави ПМГ толкова прекрасна гимназия са УЧИТЕЛИТЕ!!! Там има страхотни учители, които не само че си разбират от областта, но са и мили, готини и винаги отзивчиви. Спрете да показвате тая лицемерка - Тодорка Милева на всяка статия свързана с МГ. Тя няма нищо общо с успехите на учениците!!! Освен да мисли от къде да прибере някои лев, друго не прави! УЧИТЕЛИТЕ са причината гимназията да бъде толкова елитна,затова показвайте тях, и им отдайте заслуженото! Поздрави!
  • 2
    Фф
    ффф
    5 -7
    18:26, 27 яну 2015
    Козалиева е най-тъпата даскалка.
Последни новини