От х:

Днес в x:

8-ми януари е крайния срок за гурбет в Испания

Кандидат-гурбетчиите ще имат само три работни дни за подаване на документи

8-ми януари е крайни срок за всички хасковлии, които желаят да опитат гурбет в Испания. Офертата е скромна, но затова пък проверена-бране на ягоди в провинция Уелва. Тя се предлага на хасковлии от 2008-ма година насам и според възползвали се от нея, винаги се плаща точно. Отделен въпрос е, че оттогава досега заплащането не е мръднало и цент-по 38 евро на ден. На книга е 39.48, но след удръжките се свежда до 38.08 евро. Пътуването към Испания се плаща от работника, връщането му в България се осигурява от испанската фирма. Работодателят поема спането, но храната се за сметка на работника.


Търсят се 350 души, като засега не са наети и половината, оплакват се възложителите. За разлика от миналата година, те улеснили значително кандидатстването и снижили изискванията. Или по-точтно прецизирали са ги. Тазгодишната оферта настоява за млади здрави и прави жени на възраст между 25 и 40 години, с опит в селското стопанство. Испаският патрон преценил че не му трябват мъже, понеже повечето се отказвали бързо заради „женското” заплащане. Пък и жените били по издръжливи и сръчни в специфичните условия на оранжериите.


Кандидатстването става с обикновено заявление подадено до Бюрото по труда. Вече не се изисква писане на автобиографии. Няма изисквания за език, защото дори и бъкел да не знаеш испнски или английски, там имало достатъчно българи, които ще помагат при адаптацията, уточнява работодателя. Срокът за документите е до 8-ми този месец, интервютата с кандидатите са на 15-ти февруари, вероятно в Пловдив. Има вариант и да са в Хасково.
Брането на ягоди е за периода от февруари до май.
Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини