От х:

Днес в x:

Харчим за пиратки повече отколкото за хляб

Пиратките глътнаха повече пари от празничната трапеза

Хасковлии изхарчиха за новогодишна пиротехника повече пари отколкото дават за хляб за цял месец. Признанието е на собственик на склад, за който Коледните и Новогодишни празници се оказаха истинска жътва. Независимо от финансовото състояние на семействата, те пазарували пукотевици като невидели. Като „обичайни” бяха определени заявки между 20 и 50 лв, макар че това е повече от обичайния харч на едно семейство за насъщния за 30 дни. Вярно, че подобно пазаруване е веднъж в годината, но е чудно че хората не се разпрострират според чергата си и то когато става дума за нещо без което могат да минат с лекота, чудеше се човека. Още повече че същия месец има и далеч по-важни харчове като подаръци за децата, празнична трапеза и радост за половинките, дори когато те скромно се примиряват с някоя и друга дрешка.

Рекордьор в пазаруването от местните складове била димитровградска фамилия която ударила всички в земята. Хората натоварили в микробус почти пълната гама гърмящи забавления-по 10 кутии пиратки от по 3 и 6 лева, ракети, римски свещи от по 9 лв едната и такива от по 19 лв (!), нещо наречено „катюша” и друго назоваващо се „вулкан”, светкавици за по 4 лв парчето и задължителния бенгалски огън. Цифром и словом 322 лв! Това е домашна поръчка, не за заведение, решило да зарадва гостите си с частна заря, уточни продавачът, като категорично отказа да даде повече подробности за клиента си. Накрая дори не бе сигурен че е и от Димитровград, като се мотивира, че не му влиза в работата къде смятат да „гърмят” стоката му. Имало и хасковлии които пазарували фойерверки за доста повече пари. Макар че сумата изглежда огромна, справка в нашите архиви показва че тя далеч не е изключителна по това време на годината. На 21-ви декември 2013-та Haskovo.net се натъкна в местен пиротехнически склад на съгражданин, който напазарува за почти същите пари. Обяснението му бе, че освен за Нова година, пукотевицата била необходима и за пилците, които му смущавали риболова.

Както обаче да се погледне сумата 322 лв е повече от фрапираща. Ако трябва да се сравнява с хляба, то излиза, че при нормално консумиращо по 1 хляб на ден 4 членно семейство, годишния харч за насъщния е 365 х 0.80 ст =292 лв. Но, както е прозряла още Мария Антоанета, народа може и да няма за хляб, но ще нагъва пасти.

Г.Христов

В пиротехниките има и много скъпи чудесии, но това не респектирало хасковлии
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    1_
    1_1420296594
    8 -1
    16:46, 3 яну 2015
    типична българска черта всеки гледа в канчето на другия а прахосаните ни пари от данъци ...
  • 2
    12
    123
    8 0
    16:48, 3 яну 2015
    Колко ли са тези,които не могат и хляб да си купят?
  • 3
    Gr
    gross
    3 -2
    17:16, 3 яну 2015
    пише се Харчат!
    • Gg
      ggeo
      2 -2
      17:47, 3 яну 2015
      В случая не е глагола, а съществителното харч-синоним на разход. С "ъ" е от членуването. Макар че като се позамисля, с глагола заглавието става даже по-точно и би благодаря за идеята :)
    • Gr
      gross
      3 -1
      20:27, 3 яну 2015
      Защо смени заглавието тогава??
    • Gg
      ggeo
      1 -2
      21:35, 3 яну 2015
      Както Ви обясних, с глагола "харча" заглавието става по ясно и стройно е даже ви благодарих за идеята. Не държа да Ми благодарите, но може да научите думата "харч", да я членувате, и после да оттеглите неуместната си бележка от по-горе. Знам, че това са празни надежди, но не преставам да се надявам.



Последни новини