От х:

Днес в x:

Първата храмова мозайка в Хасково е в „Св. архангел Михаил“

Първата църковна мозайка в Хасково е на храма „Св. архангел Михаил“. Тя е над входа на едноменната църква. Паното е дело на художничката с творчески псевдоним Амфитрита Таня.

Таня Атанасова, както е истинското й име, направи мозайката за ден.

Предварителната работа обаче е отнела няколко сесмици.

Използвани са фаянсови плочки, дарение от различни фирми. Единствено в ореола на светеца авторката е вградила стъклени парчета.

Мозайката е направена по идея на отец Никола. Тя е дарение от мирянин в памет на починалия му наскоро баща, обясни свещеникът. До решението да се изгради мозайка на входа на храма се стигнало, след като предишният лик на светеца, изрисуван върху платно, се повредил от годините. Реставраторите уверили настоятелството, че възстановяването му ще излезе много по-скъпо и трудоемко. Затова отците решили да търсят друг вариант. Така стигнали до Амфитрита Таня. Мозайката на Св. Архангел е нейният втори по-сериозен проект.

Преди няколко месеца тя изрисува като дарение параклиса “Св. Анна“ край с. Тракиец. Работата в Хасково е била истинско предизвикателство, понеже е завършила иконопис и дърворезба в богословския факултет на ВТУ. Но е доволна от резултата и дори се шегува: Вероятно имам повече талант, отколкото очаквах.

Тя обясни, че вероятно до няколко дни целият проект ще е напълно завършен. Около мозаечното пано ще има графична рисунка в червено и бяло, за да изпъква. Отец Никола уточни, че ще има и LED осветление, което също е новост за хасковска църква.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Po
    poli_1418649881
    17 0
    15:22, 15 дек 2014
    Pozdravleniq, Tanq! Dostoino predstavqsh nai-dobriq universitet- Velikotarnovskiq Sv. Sv. Kiril i Medodii! Mnogo uspehi zanapred!
  • 2
    То
    Тони_1418651716
    19 0
    15:52, 15 дек 2014
    Браво,Таня!
  • 3
    Se
    selqnina
    16 0
    16:10, 15 дек 2014
    Невероятна е! Браво :)
  • 4
    Am
    Amfitrita Tanya
    19 0
    17:54, 15 дек 2014
    Благодаря ви ! За мен е радост, че мога да допринеса за положителните новини !
  • 5
    Ди
    Диоген
    1 0
    14:14, 16 дек 2014
    В с.Тънково има дарена мозаична икона на входа на църквата преди година от известния зевзек Пипене Ленко.Даже е осветена на божи гроб.
Последни новини