От х:

Днес в x:

Тополовград си прави мандра и консервна фабрика

Добър пример за загриженост към населението идва от Тополовград.

Там местната управа и кметът Божин Божинов са се заели да отварят работни места. Според официалната статистика безработицата в района е 30 %, но реално тя достига поне 70 %, коментира кметът на общината.

В Тополовградско няма никаква икономика, а от друга страна има много пустещии сгради, собственост на общината, увеличили са се през последните години и производителите на мляко.

Затова решението е в общината да бъде отворена мандра.

Идеята вече е избистрена на почти 100 %. Според нея общинската инвестиция ще е 25 %, а за останалите 75 % е привлечен частен инвеститор от Добрич с бизнес - производство на техника за млекопреработвателния бранш за нашия и външния пазар. Процентното разпределение е направено така, че да се спазят изикскванията за последващо кандидатстване по европроекти, обясни Божинов.

Общината ще участва с апортна вноска - общинска земя със сграда.

Идеята е строеното за Винпром здание, но зярязано на груб строеж преди години, да бъде довършено така, че да стане модерна мандра по евростандартите. Техниката за оборудването й ще осигури частният инвеститор.

На сесията на местния парламент утре кметът се надява на пълно разбиране и подкрепа от местните парламентаристи, но отсега е благодарен за съдействието на председателя на ОбС Пламен Минчев.

Още се умува дали мандрата да бъде създадена под формата на публично-частно партньорство или като търговско дружество.

Според кмета ако всичко върви по мед и масло и ако политическите пристрастия не надделеят у някои от общинските съветници на заседанието, първата копка на първото предприятие в тополовградска община ще бъде направена най-късно през април следващата година.

След завършването на мандрата на първо време в нея ще бъдат осигурени работни места поне за 60 души.

Общината вече разработва и следващата си идея- изграждането на консервна фабрика в с. Устрем, пак с общинско участие. Мястото там е избрано, защото край Устрем са най-плодородните земи в тополовградско, подходящи за създаването на зеленчукови градини, а наблизо минава и река Тунджа. Освен това много от местните хора вече са започнали да засаждат плодни дръвчета и след заработването на фабриката, тя ще изкупува продукцията им.

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Хитлер
    14 -2
    19:38, 30 окт 2014
    Повече такива новини да има
Последни новини