От х:

Днес в x:

КАТ: Майки, возете децата зад вас, а не до вас

Полицаите спираха всичко наред по "Васил Левски"

Майките да возят децата си отзад, зад мястото до шофьора, а не отпред, призовават катаджиите, които днес тръгнаха да проверяват дали родителите използват системите за защита на деца в колата. Униформените припомнят, че освен специалните столчета, мястото отзад е императивно изискване на Закона за движение по пътищата, който не допуска компромис в това отношение. Въпреки това много родители, най-вече майки, слагат бебешките столчета на предната седалка, за да им е детето „под око“. Мотивът е, че при внезапно разплакване или проблем на малкото, могат веднага да видят какво му е и при нужда да спрат. Ако е отзад трябва да се обръщат и с това губят пътя дори и от периферния си поглед.

Каквито и системи за защита да се използват, едно дете отпред е многократно по застрашено при инциденти на пътя , дори при рязко спиране, предупреждават катаджии. Мястото до шофьора пък е влезнало в разговорника на водачите като „мястото на мъртвеца“, защото там са най-многото потърпевши при ПТП-та, дори повече от катастрофиралите водачи. Затова каква е логиката да рискувате детето си там, чудеха се полицаи. За час от днешната проверка на КАТ по бул. Васил Левски не бе спипан нито един родител, който да вози необезопасено детето си. В интерес на истината, минаха само две коли с малки. Изискването за специалните столчета зависи от 5 критерия по години, тегло и височина, регламентирани в ЗдвП. Освен столчета, може да се използват и допълнителна седалка, която повдига децата дотолкова, че коланът на седалката да минава през гърдите, вместо през шията. Коланът отзад пък е абсолютно задължителен за всички възрасти, стига обезопасителното средство да е конструктивно заложено в автомобила.

Макар акцентът да бе върху децата, униформените проверяваха всичко наред, по така наречения метод на широкообхватен контрол. Той е измислен в Холандия и е прост-спират се наред всички коли е се проверяват от-до. Първите изгорели бяха заради фарове, колани, липса на застраховка и др. Нямаше спипан с алкохол, за което може би заслугата бе на ранния час на проверката-от 13 до 15 часа. Акцията ще продължи през целия октомври, като освен областния град, днес се провеждаше и в селската част на община Минерални бани.

Г.Христов

При липса на майки, возещи деца, се проверяваше всичко друго
"Изгорелите" бяха за дреболии-най често невключени фарове
За къс период от време бяха проверени десетки коли
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Po
    pol26
    39 -4
    19:47, 17 окт 2014
    Освен да проверяват нас,няма ли кои да провери по колко килограма тежат полицаите и дали отговарят на стандарта за приличен вид.





  • 2
    Br
    bravo
    22 -3
    19:50, 17 окт 2014
    ооо, мноого наедряли тез катаджии,добре се хранят, добре печелят :D :D :D
  • 3
    Бе
    бесният
    19 -1
    22:22, 17 окт 2014
    Рекетьори и мишки, това са КАТ.Тези хайки са с цел за допълване на бюджета им и за новогодишни премии.Фалиралата България от това се издържа-рекет, акцизи и данъци.
  • 4
    Kоста
    6 0
    13:36, 18 окт 2014
    Много точно казано,особено частта за данъците и рекета.
  • 5
    От
    От поляната
    6 0
    13:36, 18 окт 2014
    Човек просто може да промени заглавието във "Фитки, возете децата си зад вас, а не до вас". Така би си помислил всеки Европеец, като прочете този материал. Ама и мъжки "фитароци" съм виждал с деца до себе си на предната седалка. Бе пълна Балканистика! И тука пък КАТ хич ги няма.
  • 6
    Dz
    Dzakardo
    4 0
    16:35, 18 окт 2014
    Тюфлек до тюфлека, мила моя майно льо,.....тюфлек до тюфлека!!!!
  • 7
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    7 -1
    19:47, 18 окт 2014
    Ех танасе дилбер танасе пак ли тебе ползваха за тая жлъчна работа...танасе закона си е закон,но бебета ако се задавят на задната седалка закона няма да им помогне,а майката ако е по близо до детето...
    • Ya
      yarrak
      1 -1
      21:39, 18 окт 2014
      A be mangal ,abe ciganin a be pomak, tapo svinyo glupava , mn.si mangalski glupak
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      1 0
      22:46, 18 окт 2014
      ******ите,помаците и турските свине са от твоята религия и род прост фес...
Последни новини