От х:

Днес в x:

Модерни времена в Хасково: Пенсии и записи по електронен път

Новата система ще спести висенето по опашки


НОИ и „Български пощи” се споразумяха от 7-ми октомври хасковските пенсионери да получават парите си по електронен път, без да се нуждаят от хартиен носител за пенсионните си записи. Целулозата ще се замени с електронен пенсионен картон. Цялата бумащина се свежда до издаването на служебен бон, който служи за оправдателен документ за извършеното плащане. Той се подписва от получателя на сумата, с което цялата процедура свършва. С новия начин на изплащане на пенсиите ще се подобри обслужването на пенсионерите. С едно посещение в пощенската станция лицето може да получи едновременно месечната пенсия, неполучените от предходните пет месеца пенсии, както и пенсионен запис, ако има такъв. Всички тези плащания се посочват на отделни редове в служебния бон. С това облекчение ще се спести време и транспортни разходи, надяват се от пощите.


Проектът е пилотен и далеч не важи за всички пощенски станции в страната. От 7-ми октомври той се въвежда в част от областите и то само от Южна България -Хасково, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. За населените места от останалите области изплащането на пенсии остава по досегашния ред.


Настоящите промени са част от тестването на „електронния пенсионен картон” в системата на „Български пощи” ЕАД и поредна стъпка към окончателното му въвеждане.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини