От х:

Днес в x:

7 °C

60 деца от малцинствата влизат в „ Работилница за знания“

„Работилница за знания“ ще помага на децата от малцинствените групи в хасковското основно училище „Никола Й. Вапцаров“ да попълват незнанията си по български език, математика и да изградят социални умения като неагресивно общуване и формирането на добри обноски.

Схемата за извънкласните занимания ще следва горе-долу тази като в занималните на други учебни заведения, но ще се преподава по иновативна методика, интересна за децата.

Проектът е разработен от Сдружение“ Шанс и закрила“ в партньорство с училището. Финансирането му по линия на фондация „ Америка за България“.

В  Работилницата за знания ще бъдат обхванати 60 деца от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас. Те са подбрани след внимателната преценка на преподавателите за нивото им на владеене на български език и уменията им да смятат.

Учениците, които попадат в целевата група на проекта са и такива, които често отсъстват от занятията.

Целта на всички участници в проекта е да бъде повишен интереса на тези ученици, за да се предотврати до минимум възможността те да отпаднат от учебния процес, обясни шефът на „ Шанс и закрила“ Малина Славова.

 Сътрудниците по проекта и специалистите ще работят и със семействата на проблемните ученици. Поне 10 фамилии, чиито деца имат трудности в училище ще бъдат включени в инициативата за фамилни групови конференции. В тях обучени координатори към Сдружението ще търсят помощ за справяне с проблемите на децата извън семейната им среда, след приятели или други близки и роднини на фамилиите им.

В училището учат 470 деца и тийнеджъри. А ръководството и учителския състав търсят непрекъснато възможности за включването на възпитаниците си в различни проекти с цел да направят училището по-привлекателно за тях място. Усилията им вече дават резултати, тъй като процентът на отпадналите ученици за миналата година е значително намалял. На училище са спрели да ходят само трима ученика, като двама от тях са прекратили посещения заради здравословни проблеми.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ни
  Нина
  3 -5
  18:45, 1 окт 2014
  Относно отпадането и желанието на ромите да учат-вярвате ли в тези глупости,които пишете?На циганина му дай соц.помощи и далавери!

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини