От х:

Днес в x:

11 °C

60 деца от малцинствата влизат в „ Работилница за знания“

„Работилница за знания“ ще помага на децата от малцинствените групи в хасковското основно училище „Никола Й. Вапцаров“ да попълват незнанията си по български език, математика и да изградят социални умения като неагресивно общуване и формирането на добри обноски.

Схемата за извънкласните занимания ще следва горе-долу тази като в занималните на други учебни заведения, но ще се преподава по иновативна методика, интересна за децата.

Проектът е разработен от Сдружение“ Шанс и закрила“ в партньорство с училището. Финансирането му по линия на фондация „ Америка за България“.

В  Работилницата за знания ще бъдат обхванати 60 деца от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас. Те са подбрани след внимателната преценка на преподавателите за нивото им на владеене на български език и уменията им да смятат.

Учениците, които попадат в целевата група на проекта са и такива, които често отсъстват от занятията.

Целта на всички участници в проекта е да бъде повишен интереса на тези ученици, за да се предотврати до минимум възможността те да отпаднат от учебния процес, обясни шефът на „ Шанс и закрила“ Малина Славова.

 Сътрудниците по проекта и специалистите ще работят и със семействата на проблемните ученици. Поне 10 фамилии, чиито деца имат трудности в училище ще бъдат включени в инициативата за фамилни групови конференции. В тях обучени координатори към Сдружението ще търсят помощ за справяне с проблемите на децата извън семейната им среда, след приятели или други близки и роднини на фамилиите им.

В училището учат 470 деца и тийнеджъри. А ръководството и учителския състав търсят непрекъснато възможности за включването на възпитаниците си в различни проекти с цел да направят училището по-привлекателно за тях място. Усилията им вече дават резултати, тъй като процентът на отпадналите ученици за миналата година е значително намалял. На училище са спрели да ходят само трима ученика, като двама от тях са прекратили посещения заради здравословни проблеми.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ни
  Нина
  3 -5
  18:45, 1 окт 2014
  Относно отпадането и желанието на ромите да учат-вярвате ли в тези глупости,които пишете?На циганина му дай соц.помощи и далавери!

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини