От х:

Днес в x:

Двойно повече родилки над 40 години, хасковлийки раждат все по-късно

11 родилки дадоха живот на здрави бебета в АГО

Хасковлийки значително увеличават възрастта на която да станат майки, някои за първи път. След като за цялата 2013-та година в местното АГО са родили едва 4 дами на 40 + години, сега само за първото 8-месечие на 2014-та година са отчетени 7 родилки. Най-възрастната от тях е на навършени 45 години и дава живот за 4-ти път. При повечето майки това е второ раждане, но има и 3 с първо. Дамите обаче са заченали с процедура инвитро.

Зачеванията през 2013-та обаче са били направени по естествения начин. В началото на годината ражда 40 годишна, жена, три месеца по-късно първата от двете родилки на 42. Към края на годината ражда и жена на 44 години. Мини бума на възрастните родилки през тази година започва през пролетта с три жени на 40. През лятото ражда и дама на 43, а малко по-късно и на „доайенката“ за последните поне 10-на година- 45 годишната. И да е имало по-възрастни родилки те са били доста отдавна и дори и в АГО-то не могат да си спомнят точно кога. Знае се че някога тук е раждала и 52 годишна. Макар и в не толкова крайни варианти, мнозинството хасковлийки започват да раждат значително по-късно от считания за най-благодатен период между 20-тата и 30-тата година.

Феноменът е относително нов и касае предимно българския етнос. Препоръките на медицината е да се ражда до 35-годишна възраст, защото се счита, че след тази граница се увеличават рисковете от увреждания на плода. Те са в резултат не на някаква генетична „бомба“, колкото на това че при по-продължителен живот организма е изложен повече на вредни въздействия, включително и стрес, които предизвикват различни органни смущения-които пък могат да нарушат генома на детето. Отделно, че след 40-те прогресивно се увеличава риска от спиране производството на естрогени в организма. Въпреки това все повече българки се приближават до десетилетието на менопаузата. Броят на родилките над пък се е увеличил значително, според някои лекари направо се е удвои в сравнение с пердходните години. Колкото и да не е за вярване процесът чак е засегнал и ромите. Те разбира се не чакат 3-тото десетилетие за да правят деца, някои дори не чакат и второто, но от доста време вече в АГО нямат непълнолетна родилка.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини