От х:

Днес в x:

940 бебета в Хасково за миналата година, с 10 по-малко от 2015-а

    Около 30% от ражданията в Хасково се извършват с цезарово сечение, което става единствено по медицински индикации, а не по желание. Това заяви началникът на АГО-Хасково д-р Ергюн Кехайов. Той допълни, че през 2016-та година в отделението е имало 940 раждания, които са с около 10-тина по-малко от предходната 2015-та. Броят на новородените обаче е задоволителен на фона на намаляващото население, каза още д-р Кехайов. Той посочи още, че в други болници в страната ражданията са намалели драстично.

    От началото на годината са проплакали около 70 бебета, като се очаква до края на месеца броят им да нарасне до около 100-тина.

    Днес в отделението се бяха родили две бебета – едното рано сутринта, а другото преди обяд. Щастливи роднини пък се бяха насъбрали за изписването на малката Мелани.

    Малко преди началникът на отделението да изнесе данните, деца от 11-та детска градина „Елхица“ изнесоха цяло представление пред медици в сградата на Акушеро-гинекологичното отделение по повод празника Бабинден. Малчуганите от подготвителната група заедно с техните ръководителки бяха подготвили цял репертоар от песни, танци и стихове, а изпълненията им бяха аплодирани от специалистите. Малкият Станимир рецитира с трептящ от вълнение глас стихотворение, с което се казва, че ще стане лекар.

    В слово си началникът на отделението пожела успех на бъдещия си колега и поздрави всички медици в АГО. Директорът на детската градина Петронка Ганашева също поздрави лекарите и им пожела да работят все така всеотдайно. Празникът Бабинден се отбелязва на 21 януари по стар стил в чест на бабата акушерка, която в миналото е била единствената родилна помощ.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      11 -3
      18:29, 23 яну 2017
      Колко от тях са нинагиц/чети обратно/ и турчаляци?
    • 2
      Шо
      Шопска салата
      3 -7
      18:55, 23 яну 2017
      Мастикаджия е голямо онвог- чети обратно!! Виж коментара
    • 3
      Ан
      Антон
      9 -1
      11:20, 24 яну 2017
      Повечето българки, щото имат "много" пари раждат в частни клиники, а циганките/туркините раждат в държавното АГО напълно безплатно. Затова, уважаеми българки, спестите парите, които давате в частните клиники и раждайте в държавни АГО и ги похарчете за бебчетата си!
    Последни новини