От х:

Днес в x:

Изследват Глухите камъни с лазер от самолет

Георги Нехризов с монетата на Филип Македонски

Изследване и картографиране с лазер от самолет на култовия комплекс Глухите камъни край с. Малко Градище, предстои да бъде извършено тази зима. Това съобщи археологът доц. Георги Нехризов, който ръководи разкопките в местността от 2008 година досега. Системата, с която ще се извърши картографирането, се нарича Лидар, а финансирането е от фондация “Америка за България”, допълни ученият. Екипът кандидатствал за финансиране пред фондацията, защото методът, макар и скъп, дава много добри резултати. “С подобно лазерно документиране на релефа бяха открити останки от църква край Плиска, за която никой не предполагаше, че може да се намира там”, даде пример археологът. И възлага големи надежди на Лидар. Системата обаче е ефективна в горски местности само през зимата, когато няма листа и храсти.

Досега екипът извършва проучвания в околността на скалния комплекс по интуиция. Освен щерната на най-високата скала, двете църкви и прословутите тракийски скални ниши, има още няколко по-незначителни обекта в района, които се проучват. Това лято бе разкрита дебела крепостна стена, широка 2.5 метра, която показва, че култовият комплекс е бил защитен като истинска крепост.

Сред находките тази година са още две монети от град Абдера, една от времето на Филип Македонски, острие на копие, фибули и др.

Днес в култовия комплекс Глухите камъни пристигна и кметът на Любимец Анастас Анастасов. Общината подпомага според възможностите си археологическите разкопки, като разчита той да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. Във финансирането участва и фондация “Родопика”, която изпълнява проект по Трансгранично сътрудничество. По проекта се преустройва бивше училище в Малко градище в туристически информационен център и археологическа база. За изграждането й ЕС е отпуснал 312 551 лв.

Доц. Нехризов и кметът Анастасов вече обсъждат мястото на бъдещия паркинг за автобуси край скалния комплекс. Екипът археолози пък това лято трасира подхода към същинските разкопки, като проучва терена на няколко места. На повечето нямало нищо, с изключение на останки от древна селскостопанска постройка. Тя може да бъде заобиколена от бъдещата туристическа алея или пък да бъде засипана.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини