От х:

Днес в x:

Узунджово и Крум премериха гигантите си на Събор на плодородието

Голям, по-голям, най-голям...

За осма поредна година стопаните от региона, отгледали плодове и зеленчуци- гиганти или такива с причудливи форми, разпънаха ролетките на Събора на плодородието в село Крум, който тази година е посветен на 135-ата годишнина на селото.

Форумът събира всяка година най-усърдните производители, които вадят сергии, за да подредят на тях най-доброто от стоката си.

В голямата битка да заковат погледите на гостите тази година се хвърлиха производители от Узунджово и от домакина Крум.

Тиквичка, дълга поне три метра, беше една от  заявките. За да покажат голямото достойнство, отгледано в някогашната люлка на търговията у нас- прочутото в миналото с панаира си село Узунджово, бяха нужни четири жени с разпънати като на кръст ръце. Тиквичка с великански размери побърза да покаже и Милена от село Добрич.

С цял леген урожай-гиганти пък отвърна на узунджовския удар леля Делка от Крум.”Няма такива домати и чушки нийде по света, само от плодородните земи на родината ни могат да се пръхнат”, цъкаха с език и с оголемини очи от гледката минувачите. С 5-килограмов патладжан от сорта „Топал” Минка Салабашева отново върна в играта стоката с марка „Произведено в Узунджово”.

С разнообразието си от зелен фасул, чушлета и чери доматчета сергията на Иван Славов беше сред най-пълните с мераклии да опитат и си купят.

 Наред с пъстроцветието на тезгяха, селото  огласиха и песни. Тази година в певческата надпревара, за радост на всички, предпочели в съботния ден разходка до Крум, трели извиха  18 самодейни състава от различни краища на страната. Така гостите получиха възможността да съчетаят полезното с приятното-да си напазаруват екологично чисти храни, пък и да се повеселят. Да се отдадат на удоволствието от красотата на българските носии и вдъхнат от колорита на българския фолклор.

М. Манолова

Иван Славов...
...произведено от Иван

Леля Делка отвърща на удара...
Станка от Крум с гордостта си...
...и Милена от Добрич не остава назад
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини