От х:

Днес в x:

Владиката освети 15-метров кръст над Крум

Пловдивският митрополит Николай освети днес 15-метров железен кръст, издигнат на баира край димитровградското село Крум. Той е построен по идея на кметицата на селото Златка Тенева, подпомогната от семейството, хора от селото и общината. 

„Идеята се зароди миналото лято. Но докато минат редица процедури, докато мине през Общинския съвет, изтекоха няколко месеца. Кръстът бе издигнат на 24 януари”, обясни кметицата. По думите й много хора от селото се включили с дарения и безвъзмезден труд. Няколко фирми, както и общината в Димитровград, също подпомогнали проекта. Така за цялото съоръжение били похарчени 3-4 хиляди лева. На кръста има монтирано соларно осветление, така хората от селото могат вечер да виждат осветения християнски символ над Крум.

„Още в началото на мандата си като кмет си дадох сметка, че селото се нуждае от духовна работа. Има нужда хората да бъдат единни и сплотени”, обясни идеята си Златка Тенева.

На празника на плодородието миналото лято стана известен конфликтът й със селското читалище. Тогава кметицата отсъстваше, а днес обясни липсата си с предварително поети ангажименти извън селото.

По думите й, конфликтът продължава и досега. Така на днешния 5 май фолклорната група от читалището пее в село Брод, а в Крум за освещаването на кръста бе пристигнал хор от Странско.

„Основният конфликт с читалището беше за датата на празника на плодородието. Аз исках да е в деня на събора – 8 септември, те обаче го изтеглиха в края на август”, обясни кметицата.

За днешното освещаване на 15-метровия кръст над селото се стекоха много гости. Владиката малко закъсня за тържеството, което даде време на Златка Тенева да прочете имената на дарителите, както и поздравителен адрес от кмета на община Димитровград Иво Димов.

Мнозина се надяват след освещаването кръстът наистина да обедини и сплоти хората от селото.

И може би тази тази година август да стане септември.

Тодор Кръшков

Кметицата Златка Тенева и архиерейският наместник отец Георги Тодев посрещат владиката
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини