От х:

Днес в x:

Болно-осигурителна каса за празниците, здравата почива

Прегледът при специалист е възпрепятстван по празниците освен ако не сте за болница


По празниците трябва да сте болни, за предпочитане много, за да получите квалифицирана лекарска помощ. Това установи проверка на Хасково.нет по повод периодично повтарящите се в празничните дни сигнали, че прегледите при специалист са затруднени, дори невъзможни. Правото ни е гарантирано от Здравната каса, но се оказа, че по празниците то почива. Буквално.

Всяко здравно-осигурено лице потърсило помощ открива, че първо, джипито му почива. Алтернативата е да потърси неотложната помощ в хасковското Спешно. Там има лекари, които наистина преглеждат и предписват лечение. За разлика от личния обаче, те не следят състоянието ви редовно и поставят диагноза на база на конкретните симптоми. Освен това не са специалисти по всичко. В такъв случай, ви препращат при специалист. Обаче. Специалистите също празнуват Гергьовден и не са по кабинетите си. Има ги само в болниците. Но не наяве, а като списък за повиквания за спешни случаи. До повикване се стига ако лекар от Спешното ви прецени за „спешен” и повика дежурния да ви прегледа и евентуално хоспитализира. Ако обаче не сте за хоспитализация, състоянието ви се отлага до първия работен ден. Така целесъобразността да се потърси специалист се прехвърля от пациента на спешния лекар, който разбира се гледа само спешните случаи.

Разходка из някои от отделенията показа, че в тях наистина няма налични лекари, дори и в сутрешните, определени за визитация часове. Дългогодишна сестра в едно от тях* обясни напълно сериозно, че на лекарите в отделението въобще не им е работа да се занимават с вас, ако не сте за болница. На въпроса къде да се намери специалист, препоръчан при това от колегата им в Неотложната помощ, тя все така сериозно препоръча частно посещение с утешението, че не е толкова скъпо. Дори и срещу заплащане обаче специалисти не се намират по празниците.


Така, регламентираният от Касата специалист отпада, ако не сте много болен. Което наистина може да ви се случи след отлагане от 6 дни, колкото са тазгодишните Гергьовденски празници. През това време излиза, че Здравната каса функционира само за болните, за не толкова - тя е в почивка.

Любопитното е, че лекарите са на точно обратното мнение, но със същия за Касата резултат. Макар да не желаят да бъдат цитирани/засега/, мнозина с горчивина споделят, че в България Здравната каса е за здравите хора. Винаги е готова да им вземе здравните вноски. Когато са болни, обикновено трябва доплащане. Иначе Касата я няма, дори и в работните дни.

Г.Христов

*Не считаме за нужно да цитираме конкретното лице и отделение, защото подобни обяснения се дават и в други отделения, където положението е същото. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини