От х:

Днес в x:

Хасковските ветеринари "против" новите тарифи за профилактика на животните

Областният ветеринарен съюз в хасковски регион разписа днес декларация за несъгласие с определената от правителството тарифа, по която ще се плаща на лекарите с частна практика за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните.

Преди седмица заради новия разпис имаше и голям протест на частно практикуващите ветеринари пред сградата на министерски съвет в София, обясни областният председател на съюза д-р Стефка Здравкова. От ветеринарния съюз смятат, че с политиката си в сектора държавата унищожава животновъдството и не изпълнява задълженията си за опазване здравето на хората.

Според новите тарифи трудът ни е много занижен, а новите цени са дори под себестойността на предвидените дейности“, коментираха местните ветеринари при събирането си днес.

Ставките в сравнение с миналата година са занижени с 4 пъти, обясни д-р Здравкова.

Лекарите недоволстват и защото са поставени пред свършен факт, тъй като тарифите се понижават по средата на годината, когато вече е трябвало да бъдат изпълнени половината от мероприятията.

Разписаната от хасковските ветеринари декларация за несъгласие с новите разчети ще бъде приложена към подобните, които се подписват от колегите им в цялата страна. След това общата документация ще бъде депозирана до всички български органи, както и до европейските структури, имащи отношение към проблема.

Ако не последва адекватна реакция, има вероятност ветеринарните доктори от страната да подновят протестите си, а това може да доведе до сериозни последици освен за животните, и за хората. При участието ни в протести в столицата, оголваме местата си по регионите. Аз например се грижа за около 20000 овце, както е известно в региона има регистрирани случаи на „син език“ и всяко отсъствие на стриктното наблюдение на специалиста над животните, излага на риск и хората.“, коментира д-р Здравкова.

 

М. Манолова  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини