От х:

Днес в x:

Ветеринарите пред МЗХ: Кой изяде животните със син език

Кой изяде животните, болни от „син език“ и натъпкани от стопаните си с антибиотици?“ Това е един от въпросите, които частните ветеринари от цялата страна скандират пред Министерството на здравеопазването днес.

30 представители от Ветеринарния съюз в Хасково са на протеста, поясни шефът на местното звено на Съюза д-р Сефка Здравкова от мястото на събитието. Тя разказа, че по обед земеделският министър е чул протестиращите и е поканил десетина техни представители на разговори в кабинета си.

Ветеринарите стоят твърдо зад позицията си, че предприетите мерки спрямо болестта "син език" са неефективни. Лекарите настояват да се потърси персонална отговорност заради допускането на разпространението на заболяването в цялата страна. Освен това са категорични, че става въпрос за изключително занижен контрол от страна на БАБХ относно самоволното лечение на болните от син език животни от страна на техните стопани. „Никой не контролира какво става с месото и млякото от натъпкания с антибиотици добитък“, категорична е д-р Здравкова.

Друг от проблемите, които ветеринарите вадят на дневен ред, е забавянето на резултатите от пробите в много от населените места в страната. Това може да доведе до загуби на стопаните и невъзможността да кандидатстват за държавни обезщетения. Срокът за подаването на заявления е 2 октомври. Има проби, взети от животни преди месец и половина, които все още не са готови. Едва след като станат и се докаже, че в даденото стадо има син език, се обявява и населеното място като огнище на болестта. А това е сред условията за кандидатстване на стопаните за обезщетенията, обясни д-р Здравкова. Тя даде пример с ферма в харманлийското село Овчарово, в която от 300 глави добитък, вече има 20 умрели животни. „Пробите са взети в средата на август, а резултати все още няма. В Румъния пробите за син език стават за 4 часа, а в България не можем да ги видим и след 45 дни“, коментира д-р Здравкова.

Ветеринарите от протеста твърдят още, че не виждат ефект от лекарствата и дезинфектантите, наложени от БАБХ. От гилдията настояват да бъде създадена отделна ветеринарна служба, която да е директно под шапката на министерството на земеделието.

Наред с наболялата тема ветеринарите се обезпокоени, че почти сме изпуснали срока за заявки за ваксини за следващата година, тъй като те се произвеждат на едно място в Европа и са нужни поне 3 месеца за производство.

На срещата със земеделския министър представителите им отново ще повдигнат въпроса и с разписаната преди време заповед пробите, които се взимат от животните, да бъдат изследвани в частни лаборатории. „При наличието на референтни държавни лаборатории с няколкостотин души персонал, да се плаща на частните, е разхищение“, категорични са ветеринарите.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини