От х:

Днес в x:

Летен пътеводител: Българският Стоунхендж край Долни Главанак

Само на 2 км. западно от маджаровското село Долни Главанак се намира „Българският Стоунхендж“. Макар да не е толкова популярен като световноизвестния си събрат от Солсбъри, родният е също толкова любопитен за изследователите.

Кромлехът (от бретонски crom — кръг и lech — камък) край с. Долни Главанак има 15 менхири. Това са стълбовидни каменни блокове, забити в земята в кръг с диаметър 10 м., които нямат контакт помежду си. Вертикално побитите скални отломъци имат приблизително еднаква форма и сходни размери. Високи саот 1,20 м. до 1,50 м. Средната им ширина е около 1 м, дебелината- 0,5 м.

Поставени са директно върху скалната основа, без специални дупки, което ги отличава от тези в Стоунхендж. Запазени в изправено положение са 9 блока, а останалите са паднали.

Кромлехът край Долни Главанак е открит през 1998 г. от археолога Георги Нехризов, докато извършвал теренни обхождания на територията на община Маджарово. Датировката му е от втората фаза на ранно желязната епоха 8-6 век пр.н.е. Вероятно е използван за древни религиозни свещенодействия. В него жреците са извършвали строго определени религиозни ритуали, подчинени на висшия култ при траките – орфизма. За извършването на обредни действия свидетелстват намерените при проучването части от глинени съдове, късове мазилка и метални предмети, концентрирани главно около каменните блокове.

Има и керамика, работена на ръка и на грънчарско колело, от късната желязна епоха. Подобни храмове на открито са свързани и с култа към слънцето. Учените допускат и възможността това да е древна обсерватория.

Религиозни обреди са били извършвани и през късно желязната епоха (5 - 1 век пр.н.е.). Съоръжението е функционирало някъде до Средновековието. От този период са намерени фрагменти от средновековна керамика от ХI-ХII в.

Още за туристите

-Мераклиите да се потопят в дивната природа и да изминат пътя до мегалитния комплекс могат да получат пълно туристическо оборудване и то безплатно в Посетителския център край с. Долни Главанак.

-В местността има изградени туристически пътеки и кътове за отдих.

-Годишно обектът се посещава от около 2 000 души, като голяма част от тях са чужденци.

-Макар да не могат да бъдат наречени кромлех, интересни са и още два каменни обекта, които се намират на около 20-тина метра от големия мегалитен кръг. Единият кръг е с диаметър 5 м., а другият - 3 м.Учените са намерили безспорни доказателства, че са свързани с големия кръг и са част от един ритуален комплекс. И в двете малки мегалитни съоръжения са открити следи от детски погребения, извършени чрез изгаряне на телата.

  

Най-известният... 

Най-известният мегалитен паметник в света е Стоунхендж. Той е кромлех в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшир, Великобритания с диаметър около 100 метра.Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. Хр., а на каменната - към 24-21 век пр. Хр. Функционирал е най-вероятно и като астрономическа обсерватория във връзка с култовете и стопанската дейност на земеделското население. Той е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

...и най-големият

Най-големият менхир се намира в Карнак (Бретан), Франция и наброява 2 813 камъка, подредени в 13 реда.

 

В следващия "Летен пътеводител" очаквайте Вила "Армира"-бижуто на Ивайловград.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини