От х:

Днес в x:

Кръчмите с греда, магазините с хеттрик за световното

Магазините заработиха луди обороти, за разлика от кръчмите


Хасковските кръчми удариха истинска греда за световното първенство по футбол в Бразилия. Въпреки че много пивници се охарчиха за допълнителни плазми, а някои дори специално разшириха асортимента в очакване на гръмотевични обороти, консумацията след първата фаза на Мондиала е доста под очакванията. Всъщност е като всеки друг път, признаха дългогодишни бармани и кръчмари. Тези, които уважават сервираното меню, си гледали мачовете между другото. Броят на посетителите специално да зяпат мач без досадното рязане на салати, бил далеч под предишни футболни мероприятия от подобен ранг. Модата за масово вадене на телевизори пред хасковските заведенията датира от Европейското в Холандия през далечната 2000-а година, когато еуфорията от 94-та бе още жива и надлежно подгрята от участието на България на Световното през 98-ма. После нашите отидоха на европейското през 2004-та, но оттогава вече 10 години футболът ни е на пауза. Съответно и организираното гледане на мачове в заведенията. Футболните фенове бягат от кръчмите заради гръмотевичната чалга, маскирана като жива музика, която освен да убива нервни окончания, пречи и за следенето на мача. Не толкова болните фенове също пренебрегвали заведенията, защото вечерните мачове почвали прекалено късно /23 часа/, а на следващия ден всички са на работа. За двата часа на първия мач пък не си струвало да се харчат грешни пари. Това последното май е главната причина, защото хасковлията не се е отказал от навика си да сяда на богата трапеза пред футболния телевизор.

За сметка на кръчмите хранителните магазини удрят троен оборот, особено по-малките. Голяма част от кварталните бакалии се изхитриха да удължат лятното си работно време от традиционните 22 на 23 часа. Собствениците се ориентирали, че винаги преди първия съдийски сигнал остава нещо за купуване. Бира, луканки, готови салати и пресни зеленчуци плюс неизменните цигари са най-оборотните стоки. Рязко е нараснало търсенето на готови храни, най-вече скара, понеже просто няма време за готвене във футболния делник.

Нощната жажда от най-късните мачове в 1 часа пък поемат денонощните магазини. Дори по първи петли в хранителния магазин на бул. България до съда има по десетина посетители, убеди се в няколко нощи поред репортер на Haskovo.net. Другите големи печеливши са такситата. Вече почерпените или просто по-мързеливи клиенти им осигуряват луди бакшиши с поръчки за питиета и мезета, които шофьорът трябва да купи и достави на адреса. Такситата приемат охотно, още повече, че рядко някой се пазари за цената. Просто защото желаното е в ръцете на таксиджията за разлика от стандартните поръчки, където плащането става след извършване на услугата.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини