От х:

Днес в x:

5 °C

Държава или територия: В България кръчмите работят, но училищата не. Идва ерата на слабоумните консуматори

За пореден път българите доказахме, че мислим много повече за небцето и стомаха, отколкото за образованието и бъдещето на децата ни. Защо не ни е срам?

Да, кризата, предизвикана от коронавируса, ни удари като гръм от ясно небе и промени животът ни напълно. Много от нас загубиха близък, загубиха работата си, приходите си, някои дори и покрива над главата си. Загубихме и от културната липса на театрите, галериите и концертните зали. Съвсем забравихме какво е чувството да излезеш спокойно навън, без паническото усещане, че коварната болест те дебне на всеки ъгъл. Съвсем забравихме и какво е да прегърнеш приятел. Забравихме как се живее, но едно не забравихме – да си върнем кръчмите. И днес, когато светът стъпка по стъпка се връща към нормалния живот, ние го правим като побеснели зверове, които никога не са прекрачвали прага на кафене през живота си.

Напълнихме заведенията, а училищата и детските градини останаха празни. Дори и в някои офиси все още не могат да заработят, но няма страшно – има къде да изпием едно кафе. Нищо, че опасността да се заразиш, след като някой ти кихне по „ковидски“ в чашата е много по-голяма, отколкото ако децата се връщат поетапно към класните стаи. Съвсем скоро, мили родители, вие ще трябва да се завърнете в офиса, а детето ви ще трябва да ви чака у дома, защото няма да можете да го върнете в детската градина, а учениците ще завършат годината дистанционно.

Ама наистина ли беше по-важно първо да отворим вратите на заведенията? В момент, когато все още се страхуваме и когато децата ни са лишени от възможността да учат в нормална среда и да се развиват. И когато им отнехме и възможността да общуват по друг начин, освен онлайн. Но все пак си имаме кафенета и кръчми и с други думи – децата винаги могат да се съберат в някое заведение, нали?

Защо винаги мислим за щракането с пръсти и безцелните приказки, които си разменяме часове наред по кафетата? Нямаше ли как да бъдат отворени театрите и поне да се обогатяваме, като предстои да се „омешаме“? Нямаше ли да е по-разумно децата да се върнат в училище? Наздраве!

Източник: woman.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  АБ
  А бяхме млади
  11 -2
  12:43, 13 май 2020
  Откъснахме се от нашите си български традиции. Започнахме да се кланяме на чужди култури.
  Дърво без корен – това сме ние! Това съвпадна с времето на мутрите, лесните пари, адреналина от мерцедеси втора ръка, кухите дебели мускули, кухите квадратни глави и кухия им статус на успели хора. Хората, които можеха да променят нещо и бяха горди българи, са възрастни или мъртви. На властта не и трябват умни и мислещи хора. Умишлено се унищожава качеството на българското образование.
 • 2
  Г-
  г-жа Славова
  3 -3
  12:50, 13 май 2020
  Изследователите разделят поколението на прехода" на две групи – родените между 1975 г. и 1985 г. и тези, родени след 1985 г. до 1995 г. Основните разлики между тях са, че първата група е по-граждански активна, а двете се интересуват и от съвсем различни проблеми. Докато родените до 1985 г. са по-склонни да се ангажират със защитата на върховенството на закона, свободата на словото, независимата съдебна система или корупцията, по-младите се интересуват предимно от аполитични каузи – като защитата на околната среда.
 • 3
  Би
  Бивша учителка
  9 -1
  13:23, 13 май 2020
  Сами позволихме едно поколение да живее без идеали, ценности, спомени и детство. Децата нямат вина, че от бебета им се подават в ръцете таблети и айфони, за да млъкнат, нито, че няма кой да им обърне внимание в най-важните години от развитието им, или да ги изведе навън и да им създаде социален живот извън Фейсбук, когато пораснат.
  Но помнете - отнемете ли на едно дете истинското детство, осакатявате го за цял живот.
 • 4
  Фф
  ФФДГДФ
  4 -1
  13:26, 13 май 2020
  Един бе казал 80% ------ . Хора без собствено мнение ,хора настроени консуматорски
 • 5
  Ма
  Майка
  3 -1
  13:36, 13 май 2020
  От Гергьовден се питаме, защо е разрешено майките на Гого, Тони, Мими и Кими да седнат на кафе заедно, да си обменят кихавици с персонала и хората от съседните маси (в повечето заведения са на не повече от метър разстояние), а Гого, Тони, Мими и Кими не могат да си играят с другите деца в градинката? Как така Гого, Тони, Мими и Кими като потенциални носители на коронки могат да заразят мама, тати, баба, дядо и родата над 60, а клетите хорица в активна възраст, сърбайки кафета, кихайки от... полените по кафенетата не могат да се заразят! Ай, сиктир (казано на книжовен български)!
 • 6
  На
  Наблюдател
  2 -3
  16:23, 13 май 2020
  Латинците са казали: "Колкото глави - толкова мнения".
  1 Това с училищата е правилен ход, защото е опасно и за децата, и за учителите. Какво ще стане, ако едно дете или един учител се разболее? - отговорете си сами.
  2. Ходя вече на кафе, изискванията се спазват, а кихането не може да се спре, както и ако ти се допръцка, ама там няма изследвания, а и гащите са двойни маски.
  3. Някои много обобщават и възхваляват едно или друго време, но си припомнете думите на Апостола: " ... то времето е в нас а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме. "
  4. Така че спокойно, защото многото приказки са все от Лукавия!
 • 7
  Й
  й
  0 0
  19:47, 14 май 2020
  От кръчмите,се печели...

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини