От х:

Днес в x:

Григор прегази Мъри и надеждите на Англия

Григор вдига триумфално ръце след последната точка

Хасковския тигър Григор Димитров накара шампиона на Уимбълдън Анди Мъри да мърка като коте, в знаменит мач на свещената трева на Ол ингланд клъб. В чаканата с огромен интерес среща от 1/4-финалите Гришо преби надеждата на домакините и миналогодишен победител с класиката 3:0, като резултатът от спечелените сетове бе близък до разгрома 6:1 7:6 и 6:2. Българинът направи три пъти повече печеливши уинъри, три пъти повече асове и N-пъти повече красиви отигравания и накара дори претенциозната английска публика да го аплодира вместо да вика за своя сънародник. С днешната си победа Григор подобри историческото постижение на български тенисист, поставено между другото пак от него, и прескочи във фазата на 1/2-финалите на турнир от Големия шлем. Този сезон Гришо постави стандарта с класирането си за 1/4-финалите на първия турнир от шлема - Аустралиън оупън.

Тревата може и да е за крави, според легендата Андре Агаси, но за Гришо това е като родна настилка, нищо че в България няма нито един тревен корт. „Родения на трева“ Мъри пък, който стана олимпийски шампион на тази настилка, направо бе разнищен. Непримиримият шотландски боец по едно време толкова се обезсърчи че престана да гони бомбите на Гришо от форхенд и само навеждаше къдрава глава в знак на примирение и признаване на превъзходството.

В първия сет двубоят приличаше на наказателна акция пред невярващите дори на родителите на Гришо очи. Това бе един от малкото пъти когато треньорът от кортовете на Кенана Митко Господинов и учителката от хасковската Езикова Мария Димитрова гледаха на живо сина си. Той не ги разочарова. За експресните 23 минути всичко бе свършило в полза на Гришо като миналогодишния шампион записа един едничък гейм. Мъри се събуди през втория сет и докара нещата до 6:6 и тайбрек, но всичките му сервис геймове минаваха през кански мъки. В 11-я гейм британеца бе изправен пред две точки за пробив и едва успя да ги отърве. В равностойния тайбрек решителен минаващ удар от бекхенд на Гришо му даде така ценния минипробив, а две великолепни атаки на мрежата затвориха частта и сензацията бе вече само на един сет разстояние.

Вместо мобилизация в третия сет Мъри сложи ракетата след 2:2. Летящият по корта българин записа 4 поредни гейма в сметката си и затвори мача с комфортното 6:2. Това е безпрецедентен за България полуфинал на турнир от ГШ при това на най-престижния турнир Уимбълдън. В битката за финала на най-стария тенис трофей в света съперник на хасковлията вероятно ще бъде световният №2 и най-добрия до момента тенисист за 2014-та година, сърбина Новак Джокович. Нашият вече му е взимал скалпа на Мастърса в Мадрид миналата година, така че дяволът не изглежда толкова черен. При успех Гришо може да изпълни детската си мечта-да срещне идолът си и най-добър тенисист за всички времена Роджър Федерер в пряка битка за короната на световния тенис.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини