От х:

Днес в x:

Житото с 10-20 на сто по-малко. И по-скъпо

Тенчо Тенев се радва на налетите класове. Много от тях обаче са полегнали от бурните ветрове

С между 10 и 20 процента по-слаби добиви от пшеницата тази година очакват зърнопроизводителите в областта. Мнението е на шефа на регионалната браншова организация Тенчо Тенев. По думите му причина за по-ниските добиви е голямото количество дъжд, особено през последните дни.

Прогнозата на областната земеделска служба отпреди 10-тина дни посочва среден добив в региона 350 кг. от декар. Според зърнопроизводителите след последните дъждове е възможно реалните добиви да са по-ниски. За сравнение миналогодишната зърнена реколта е била средно 370-380 кг.

Иначе като цяло в региона пшеницата се развива добре, с изключение на районите, ударени от градушки. На други места, например в Свиленградско, влагата се оказала недостатъчна, поради особеностите на почвата.

В Хасковско пък заради обилните валежи се наложили допълнителни обработки, пръскания с препарати, позабравени в последните години в региона. Заедно с някои други допълнителни дейности себестойността на зърното се увеличила. Не е задължително обаче това да се отрази на борсовата цена, уточнява Тенчо Тенев.

Според него думите на земеделския министър, че реколтата в Южна България ще компенсира слабите добиви в Добруджа, са пресилени. „Колкото и добра реколта да имаме, това няма как да се случи“.

А тази година местните зърнопроизводители наистина очаквали рекордни добиви, но последните дъждове и бури охладили ентусиазма им.

Тодор Кръшков   

 

 

Сега земеделците жънат рапицата, редът на пшеницата ще дойде в началото на юли

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини