От х:

Днес в x:

Образоват шивашките босове за работници с изправен гръбнак

Шивашките босове и работниците им ще бъдат подробно образовани от хора на Инспекцията по труда и медици за това как да пазят гръбнака си.

Обходът стартира през юли и ще засегне цялата шивашка промишленост в страната. Тя е по линия на програмата „ Ергономия на труда“ на ИТ, уточни новият шеф на водомството в Хасково Петър Андреев.

Ергономията е комплексна наука, която изучава човека и неговия труд, като изследва техническите аспекти на връзката между работниците, работната среда и взаимоотношението между тях.

Превенцията започва именно от шивашкия бранш, тъй като в тази сфера традиционно се появяват много професионални заболявания, като сред тях е и  изкривяването на гръбначния стълб при шивачките.

Подходящ стол за работа например, или пък правилната поза при полагането на труд биха свели до по-малък процент специфичната заболеваемост при жените зад машините.

При инспекциите в шивашките предприятия освен беседи с наличния персонал, ще бъдат занесени и рекламни материали за превенция.

Не за превенция, а за нарушения става въпрос при друга от темите по която работи местната Инспекция по труда. През месец май държавна фирма е отнесла най-солидната глоба от 7 300 лв. в региона заради това, че ръководството й не е изплащало извънредния труд на работниците си през 2013 година. След намесата на ИТ дължимото за работата над регламентирания по закон 8 часов работен ден е изплатено, уточни Андреев.

Освен по кодекса на труда, инспекторите от ведомството на Андреев са засекли нередности и при документацията на съоръжения в проверените фирми. Заради необезопасено захранване е спрян от експлоатация електрокар в машиностроително предприятие. В автосервиз пък е „замразен“ електрически телфер, защото не са представени документи за техническото му освидетелстване.

 М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини