От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда: Студени напитки и почивки за работниците в жегите

При прогноза за предстоящ горещ период с червен или оранжев код работодателите трябва да въведат мерки за гарантиране на безопасността на работниците. Това припомниха от Инспекцията по труда в Хасково.

При работа на открито трябва да се въведат повече почивки в горещините с подходяща честота и продължителност, промяна на работното време, подходящо работно облекло, осигуряване на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, осигуряване на достатъчно питейна вода и студени напитки.

В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура. При работа на закрито през топлия период градусите трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа – лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да е над 28 градуса, но има и изключения. При много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Инспекцията по труда осъществява контрол върху микроклимата в предприятията както по сигнали, така и в рамките на текущата си дейност. Той е приоритет и при контролната дейност в строителството и в селското стопанство, където основно се работи на открито. Резултатите от контролната дейност показват, че обикновено сигнали за работа при високи температури се подават от работещи на закрито.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ра
    работник
    10 0
    16:52, 3 авг 2019
    Бля-бля -бляc
  • 2
    14
    1488лятото
    10 0
    18:15, 3 авг 2019
    Какво ли е в един строителен хипермаркет, да направят проверка там да видят за какво иде реч..... лятото сауна, зимата хладилник
  • 3
    Би
    Бизнесмен
    9 0
    18:40, 3 авг 2019
    Абе ще почиват в гробето . Сега се бачка !Жега мега , аз трябва да печеля за каравана на Гърцията.
  • 4
    90
    9079-09
    4 -1
    19:59, 3 авг 2019
    Ако утрепеш и ограбиш някоя мутра или бей ,
    можеш да си купиш роби даже и от Америка ....
  • 5
    Ма
    Марта
    7 0
    13:38, 4 авг 2019
    Спрете да лъжете хората с тая инспекция по труда.Не разбрахте ли,че те работят за работодателя,а не за работниците.Идете на ракетните площадки за борба с градушките и ще видите помещенията в които работят хората по 24 часа ,това са фургони в които няма климатици,НЯМА ТОАЛЕТНИ,вътре е по горещо и от вън.Инспекцията беше скоро там по сигнал,но колкото да отчете ,че е реагирала на сигнала и толкова.Господа от Хасково нет,идете сами на тези площадки и тогава пишете как инспекцията по труда се грижи за хората.
  • 6
    Ро
    РОБИН ХУД
    4 -1
    15:27, 4 авг 2019
    Кви работници, кви 5 лева?
    Дреми му на някой бей за раята - те нали си стоят в палатите и колите, където е хладничко!
    А за държавен служител - или добро или нищо!
  • 7
    Ян
    Янчо
    3 0
    21:34, 4 авг 2019
    Ако бяха истински инспекторите щяха да затворят стария цех за азотна в Неохим там умират млади хора от концентрация над допустимото...... И то след некачествен ремонт на наша фирма...
Последни новини