От х:

Днес в x:

6 % скок на стартовите учителски заплати от първи юли

Стартовите заплати на учителите в средното образование ще скочат с 6 % от първи юли. Договорката е била постигната на среща късно снощи между синдикатите и министъра на образованието Анелия Клисарова.

Новината съобщи в Хасково президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той уточни, че става въпрос за около 23 000 преподаватели, които ще вземат с юлските си заплати приблизително по 30 лв. отгоре.

Според уверенията на министър Клисарова има достатъчно пари в бюджета на ведомството за това и няма да са необходими допълнително средства, подчерта синдикалният лидер.

Друга от постигнатите договорки е изплащане на 8 вместо както е досега на 6 заплати на учителите, които се пенсионират. Необходимите средства за това са около 4 млн. лв. и те ще бъдат осигурени от Национална програма на МОН.

Синдикатите са получили от министъра и обещание за изравняване на нормативите на всички учители, като основно това засяга преподавателите по география, история и философия. По този начин ще се генерират нови 200 работни места за учители от тези специалности, а необходимата сума това да се случи е иколо 2 млн. лв., обясни Пламен Димитров.

От КНСБ подчертаха, че са доволни от постигнатите договорки с министър Клисарова и се надяват тя да разпише документите възможно най-бързо. Освен това от синдиката подчертаха, че очакват подобни реформи да се случат и в сферата на здравеопазването.

От КНСБ обявиха още, че са разпратили декларация до държавния глава и председателя на Народното събрание, чрез която настояват за участие на синдикатите и бизнеса н асрещата при Росен Плевнелиев идната седмица с политическите партии.

Синдикалистите ще искат  увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2015 г. на 400 лв., както ще продължават да настояват за криминализиране на невнасянето на осигуровки.

Освен това от КНСБ са категорични, че ще чакат от премиера пълни данни за състоянието на икономиката ни. „ Преди да сдаде властта Орешарски да изнесе пълните параметри на финансовото състояние на държавата“, призова Пламен Димитров.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини