От х:

Днес в x:

Заради дъжда: По-малко мед, повече пчели

 

Обилните валежи през последните два месеца поднесоха на пчеларите една добра и една лоша новина.

Лошата е, че се очаква по-слаба медена реколта. Заради многото влага пчелите са пропуснали две от важните си паши - рапицовата и акациевата.

В момента върви събирането на мед от липите, но заради силните ветрове напоследък, много от липовия цвят е обрулен, а дъждът отмива прашеца от останалия, алармираха от Пчеларския съюз. Загубите, които ще калкулират пчеларите, вероятно ще доведат до увеличаване цената на меда, сочи прогнозата.

От Хасковската структура потвърдиха това, но пък съобщиха добрата новина: че за първи път от 5-6 години насам се наблюдава увеличение на пчелните семейства. Председателят на областния съюз на пчеларите Тошо Тодоров обясни, че това се дължи именно на проливните дъждове. Той добави, че роенето се възприема от пчеларите като истинско чудо, не за друго, а защото през последното десетилетие настъпилата по цялата планета криза от т. нар. „Синдром на празния кошер“, не е подминала нито България, нито Хасковско. Само за 10 години пчелните семейства в региона са намалели наполовина.

Дъждът в чисто икономически аспект ни удари тази година, но от друга страна ни облагодетелства, защото накара пчелите да правят нещо друго - да се роят, да се размножават. Затова препоръчвам на пчеларите тази година да се насочат към увеличаване на рояците и към продажба на отводки и пчелни семейства, за да компенсират загубите си от количеството добит мед“.

Всеки кошер се обитава от една пчелно семейство. Самият кошер като нов струва около 200 лв., цената на пчелно семейство пък стига до 300 лв., обясняват пчеларите. Те са на мнение, че е добре дотациите, които им дава държавата ежегодно, да се плащат на пчелно семейство.

 Така ще се стимулира развитието на бранша, смятат от местния пчеларски съюз.

Работата не е толкова романтична и лесна обаче. Има си тънкости, като във всеки занаят, обяснява кметът на с. Конуш, Младен Марчев, който се занимава с пчели от няколко години. Той е първо поколение пчелар в семейството си, но вече има последовател - 6-годишният му син. Малкият често идвал на пчелина и по всичко изглежда, че ще наследи знанията и уменията на баща си.

Иначе сметките показват, че за да има смисъл да гледа пчели и да може да се издържа от тях, пчеларят трябва да вади поне 20 кг. мед от кошер на сезон. Равносметката показва, че около 40 % от печалбата пчеларите реинвестират в кошерите през следващия сезон. Разходите са за пребоядисване им и подмяната на негодните с нови, за пролетното подхранване на семействата, лекарства, които се дават на пчелите през пролетта и есента, косене, а някъде и поливане на терените за паша. Парите за транспорт също са сериозно перо, защото пчелините традиционно се намират извън града или пък покрай тучните селски поляни.

За качествения мед, добит от добре гледани пчели, без примеси в него, според пчеларите, реалната цена е около 18 лв. за килограм. Имало много обаче производители хитреци, които слагали в боровия мед, пчелен и после лепвали етикет на бурканчето, че е пчелен.

 М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини