От х:

Днес в x:

С 800 000 евро учат чиновници да ни предупреждават за бедствия

Проектът цели да се избегнат бедствия, но само край река Арда

Представители на община Хасково, областна администрация и противопожарната служба ще бъдат обучени да работят със сайт за бедствия. Обучителната среща ще се ръководи от екип на Басейнова дирекция Пловдив. В нея ще се включат и представители на „Язовири и каскади“ и Министерството на околната среда и водите.

Семинарът ще бъде утре от 10:30 часа в Кърджали. Той е във връзка с изградената система за ранно предупреждение за наводнения в басейна на река Арда. Отговорните институции за защита на населението ще могат да получат подробна информация за предстоящи бедствия по река Арда на сайт „arda.hydro.bg“, който фунционира от няколко дни. Чрез този сайт службите ще получават информация поне 5 дни по-рано за предстоящи бедствия.

Обучението ще се осъществи по проект„Изграждане на система за ранно предупреждение за минимизиране на риска при наводнения в басейна на река Арда“ по програма Европейско териториално сътрудничество „България – Гърция 2007-2013”. Водещ партньор на проекта е Националният институт по метеорология и хидрология – БАН. Сумата по проекта е 823 220 евро. Заключителната част ще бъде в Гърция през другата седмица. Там ще се представят резултатите от проектаи проведеното обучение за ползване на системата, обясни ръководителят на проекта инж. Гергана Георгиева

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини