От х:

Днес в x:

Побеснял баща налетя с ритници на хасковското Спешно

Според д-р Димитър Кючуков агресията срещу лекарите расте


Полудял от притеснение баща нападна с ритници вратата на шоковата зала на хасковското Спешно и принуди медиците да викат полиция. До пристигането на униформените агресорът избягал и се наложило да бъде издирван по адреса на болното си дете, записан в регистрите на неотложната помощ. На нападателя е връчен констативен протокол.

Един от характерните инциденти за хасковските спешни медици се разиграл в събота по обяд. Тогава в съседно разположената неотложна помощ дошло семейство, което водело пострадало при битов инцидент дете. Момченцето на годинка и половина било с наранена с метален предмет долна устна. Съобразно изискванията била предписана инжекция против тетанус. Малкият обаче плачел много силно от болка и страх. В шоковата зла на Спешното влязла майка му, а бащата останал отвън във видимо изнервено състояние. Въпреки опитите на началникът на отделението д-р Димитър Кючуков да го успокои, мъжът крщял на висок глас и заплашвал. По време на поставянето на инжекцията, детето се разпищяло, а съвсем загубилия контрол родител се нахвърлил с ритници върху входната врата. Предупредили го че отделението има СОД и видеокамери, но с думите „аз съм баща, ще правя каквото си поискам“ родителят взел на таран вратата. Медиците подали сигнал по паник бутона, което отрезвило бащата и той побягнал.

Случаите на агресия зачестиха много, при това не само от страна на малцинствата, коментира началникът д-р Димитър Кючуков. Хората му били атакувани с псувни, обиди и със заплахи за физическа саморазправа. „Далеч не са само ромите, повечето дори са българи и въобще хора с добър социален статус. Ц*ганите имат страх от камерите и полицията, другите не, особено тези с пари“ коментира редова сестра от Спешното, пожелала да не бъде цитирана. Според нея случаи като съботния са като „добро утро“ за работещите в Спешния портал. „Всичко идва от дълбокото неразбиране на определението „спешност“ смята д-р Кючуков. „Не може човек с 37 градуса температура и такъв със залепен кърлеж или дори с кашлица да претендират за приоритет в обслужването, докато на съседната кушетка има хора с инсулти, където секундите са важни“ допълни доктора. В конкретния случай в събота, докато биели инжекцията на малкия, а таткото ритал вратата отвън, на съседното легло пациент се борел за живота си с инфаркт.

Засега няма бити лекари, а случаите за побой над сестри са силно преувеличени. Ръководството на болницата категорично опреверга изтеклата информация, че вчера е бита 30 годишна сестра от хасковското Детско. Преди около седмица там бе налице инцидент, при който медсестра и ромка влезли в стълкновение, в резултат на което медицинското лице получило рана на главата. Сестрата е в болнични и се възстановява от неприятните преживявания, но подобни случаи са изключения, при това много редки, а не правило, категорични са от МБАЛ-Хасково.

Г.Христов

По вратата на шокова зала още имаше следи от атаката
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини