От х:

Днес в x:

Хасково показва български гозби на гости от 10 държави

Председателят на читалището Славейко Андонов показва яйца по панагюрски

Над 20 читалищни дейци се заеха да учат английски език чрез класически български рецепти. Членовете на читалище „Св. Климент Охридски“ в Хасково бяха приготвили над 20 ястия, сладки, соленки и други вкусотии. Те бяха представени в местен ресторант. Кулинарите, от 40 до 68 г., показваха типично български рецепти – пълнени чушки, боб в гърне, кисело мляко, питки, тиквеник, сладък салам и още много други.

Името на всяко едно от ястията бе написано на английски, както и съответната рецепта, за да бъдат разбираеми за гостите им от 10 държави. Освен това читалищните самодейци изучават и английски език. Една от чужденките бе Лучия Вразакова от Чехия. Тя обясни, че за първи път идва в България и досега не се била опитвала местна кухня. След като хапнала от ястията, останала очарована, тъй като българската била много по-различна от европейската, а също така и по-екзотична.

Сред гостите бяха и двама възпитаници на Гимназията по туризъм – Жулиен Тодоров и Нехиде Мехмед, които показаха карвинг изкуство. Дванадесетокласникът дори спечели трето място на национално състезание по карвинг. Днес двамата младежи бяха приготвили две плата с богато украсени плодове и зеленчуци.

„Панаирът на храните“ се осъществява по проект „Click” - компютри, езици и комуникация между поколенията в кухнята. Той е по европейска програма „Грюндвиг“. Започнал е през септември 2013 г. и ще приключи през август 2015 г., а стойността му е 14 000 евро. Българите вече са гостували в Германия и Испания, а през октомври предстои да отидат в Турция, където ще опитат тяхната кухня.

Според координатора на проекта Галина Маратилова има доста прилики и разлики между българската кухня и кулинарията на останалите държави. Тя посочи като прилики картофената салата, руската салата, пататникът и други.

Освен че показват позабравени рецепти и учат английски, по проекта кулинарите се обучават и да работят с компютри – основни умения. По този начин възрастните се чувстват в крак с времето, смята още Маратилова.

Анета Кутелова

Координаторът на проекта Галина Маратилова (вляво)
Чужденците оглеждат гозбите
Нехиде Мехмед и Жулиен Тодоров показаха карвинг

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини